1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Maak de bladeren van je kamerplanten schoon!

Maak de bladeren van je kamerplanten schoon!

Heb jij de bladeren van je kamerplanten wel eens schoongemaakt? Dit moet je echt regelmatig doen, vooral grote planten en grote bladeren vangen veel stof. Je kamerplanten schoonmaken is heel belangrijk om ze gezond te houden en om op ongedierte te controleren. Plantada zal je iets meer vertellen, waarom en hoe je de bladeren van jouw kamerplanten schoon kan houden!

Belangrijk?

Ja, het is zeker heel belangrijk. Misschien zie je het niet altijd, maar dagelijks valt er heel wat stof op je kamerplant. Die stofdeeltjes komen in de poriën, waarmee de plant ademt en die raken na een tijdje verstopt. En als er een dikke laag stof op de bladeren ligt, dan kunnen planten bijna geen licht meer opnemen. Je plant gaat er dan futloos uitzien, groeit niet goed meer of in het ergste geval gaat de plant dood. Ook is een stoffige plant een trekpleister voor ongedierte. Door af en toe de bladeren schoon te maken verwijder je die ook gelijk. Twee vliegen in één klap!

Bladeren Schoonmaken Plantada

Hoe vaak?

Dat is natuurlijk voor elke situatie anders. Woon je alleen of in een nieuw huis? Of heb je veel huisdieren en is er heel de dag veel beweging in je huis? Ja, dan zal je de bladeren van jouw kamerplanten wat vaker moeten schoonmaken. Doe het gewoon regelmatig en je planten worden er heel blij van!

Hoe moet het?

Gebruik vooral geen schoonmaakmiddelen, een stofdoek of een vochtige doek met alleen water is al goed. Veeg het stof voorzichtig van de bladeren. Maak voorzichtig de boven- en de onderkant van het blad schoon. Op de bovenkant van de bladeren valt het meeste stof. Afstoffen met een plumeau werkt wat sneller. Als de bladeren klein zijn kan je ook een kwastje of penseel gebruiken.

Sproeien?

Ook kan je de bladeren van je plant regelmatig besproeien met een plantenspuit. Besproei dan wel de onderkant en natuurlijk de bovenkant van de bladeren. Zorg er dan wel voor dat je het stof er ook echt goed afspuit. Doe je dit niet, dan spuit je de bladeren alleen maar nat en niet schoon, het stof blijft dan gewoon zitten. Ook kan je de kamerplant als het regent even lekker buiten zetten of een lekkere douchebeurt geven..

Is dit bij alle planten?

Bij sommige planten, zoals de Peperomia of de Hertshoornvaren hoeft je de bladeren nooit schoon te maken. Het mag zelfs niet! Deze planten hebben namelijk een speciaal beschermlaagje of kleine haartjes op hun bladeren, om ze te te beschermen tegen direct zonlicht. 

Gelijk je plant controleren!

Ben je toch bezig met je plant, controleer de plant dan gelijk op verdord en dood blad. Knip deze bladeren af, zodat de plant al zijn energie weer kan steken in de gezonde bladeren.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu