Maak de bladeren van je kamerplanten schoon!

door | 17 maart 2021

Heb jij de bladeren van je kamerplanten wel eens schoongemaakt? Dit moet je echt regelmatig doen, vooral planten met grote bladeren kunnen heel wat stof vangen. Dit ziet er niet alleen vies uit, maar is ook niet goed voor de plant. Laat je planten nooit verstoffen. Je kamerplanten schoonmaken is heel belangrijk om ze gezond en fris te houden. Het schoonmaken van planten is heel eenvoudig, maar het kost soms wel even wat tijd. Plantada zal je iets meer vertellen, waarom en hoe je de bladeren van jouw kamerplanten schoon kan houden!

Belangrijk?

Ja, het is zeker heel belangrijk. Misschien zie je het niet altijd, maar dagelijks valt er heel wat stof op je kamerplanten. Die stofdeeltjes komen in de poriën, waarmee de plant ademt en die raken na een tijdje verstopt. En als er een dikke laag stof op de bladeren ligt, dan kunnen planten bijna geen licht meer opnemen. Je planten gaan er dan futloos uitzien, groeien niet goed meer of in het ergste geval gaan ze dood. Ook is een stoffige plant een trekpleister voor ongedierte. Door regelmatig de bladeren schoon te maken verwijder je die ook gelijk. Twee vliegen in één klap!

Bladeren Schoonmaken Plantada

Hoe vaak?

Dat is natuurlijk voor elke situatie anders. Woon je alleen of in een nieuw huis? Heb je een groot gezin en veel huisdieren en is er heel de dag veel beweging in je huis? Ja, dan zal je de bladeren van jouw kamerplanten wat vaker moeten schoonmaken. Om te zien of je planten een poetsbeurt nodig hebben, hoef je eigenlijk alleen even flink tegen de bladeren te blazen of met een vinger over het blad te gaan. Verstandig is het om je kamerplanten zeker één keer per maand schoon te maken. Doe het gewoon regelmatig en je planten worden er heel blij van!

Hoe moet het?

Gebruik vooral geen schoonmaakmiddelen, een vochtige zachte doek of spons met alleen water is al goed. Veeg het stof voorzichtig van de bladeren, zonder de bladeren te beschadigen. Maak voorzichtig de boven- en de onderkant van het blad schoon. Afstoffen met een statische plumeau werkt ook goed en gaat wat sneller. Als de bladeren klein zijn kan je ook een kwastje of penseel gebruiken. Doe eens wat melk op een schoon doekje en neem daar dan alleen groene harde bladeren mee af. De bladeren worden steviger en ze gaan er prachtig van glanzen!

Sproeien?

Er zijn verschillende manieren om kamerplanten schoon te houden. Ook kan je de bladeren van je plant regelmatig besproeien met een plantenspuit. Besproei dan de bovenkant en natuurlijk ook de onderkant van de bladeren. Zorg er wel voor dat je het stof er ook echt goed afspuit. Doe je dit niet, dan spuit je de bladeren alleen maar nat en niet schoon, het stof blijft dan gewoon zitten. Ook kan je de kamerplanten als het regent even lekker buiten zetten of een lekkere douchebeurt geven.

Is dit bij alle planten?

Bij sommige planten, zoals de Peperomia of de Hertshoornvaren hoeft je de bladeren nooit schoon te maken. Het mag zelfs niet! Deze planten hebben namelijk een speciaal beschermlaagje of kleine haartjes op hun bladeren, om ze te te beschermen tegen direct zonlicht. 

Gelijk je plant controleren!

Ben je toch bezig met je plant, controleer de plant dan gelijk op verdord en dood blad. Knip deze bladeren af, zodat de plant al zijn energie weer kan steken in de gezonde bladeren.