1. Home
  2. /
  3. Luchtzuiverende Kamerplanten

Luchtzuiverende Kamerplanten

Deze luchtzuiverende kamerplanten produceren niet alleen zuurstof, maar filteren daarnaast ook schadelijke stoffen uit de lucht en verbeteren de luchtvochtigheid. Wij maken onderscheid tussen licht- en sterk luchtzuiverende kamerplanten.

Een gezond binnenklimaat

De kwaliteit van de lucht waarin wij leven is van groot belang voor onze gezondheid. Het gaat hier niet alleen over de buitenlucht, maar zeker ook over de lucht in de ruimten waar we een groot deel van ons leven doorbrengen, zoals de huiskamer, de werkplek en school. Tegenwoordig zijn deze heel goed geïsoleerd en het nadeel van deze goede isolatie is dan de verslechterde luchtkwaliteit. Naast de warmte, kan namelijk ook de vervuilde en vochtige lucht geen kant op. We krijgen dus sneller te maken met een droge lucht en relatief weinig zuurstof. Het droge binnenklimaat leidt tot klachten zoals hoofdpijn, slaap- en longproblemen (astma) en huidklachten. Ook wel bekend als ‘sick building syndrome’. Een gezond binnenklimaat krijg je met behulp van voldoende goede ventilatie en veel daglicht. Doordat we de gebouwen dus steeds beter isoleren en minder of mechanisch ventileren, blijven vluchtige stoffen hangen. Het gevolg is dat de luchtkwaliteit in onze huizen en kantoorruimtes 5 tot 10 keer meer vervuild is dan de buitenlucht.

Volgens het RIVM vind je in 100 procent van de huizen de kankerverwekkende stof radon, in 90 procent bevat de lucht veel stikstofoxide, 60 procent heeft last van zwevend fijnstof en in 50 procent van de woningen bevat de lucht ongezonde vluchtige organische verbindingen zoals benzeen en formaldehyde. Die komen bijvoorbeeld vrij uit schoonmaakmiddelen, lijm, verf, printers en bouwmaterialen. Sigarettenrook, wasdrogers en stofzuigers brengen fijnstof in de lucht.

Wat doen luchtzuiverende kamerplanten?

Dat kamerplanten koolstofdioxide omzetten in zuurstof is natuurlijk bekend, maar luchtzuiverende planten doen nog iets meer. Luchtzuiverende kamerplanten produceren niet alleen zuurstof, maar zij verbeteren daarnaast ook de luchtvochtigheid, door waterdamp uit te stoten. Ook kunnen zij “onfrisse” geuren afbreken, ze zijn dus eigenlijk een soort natuurlijke luchtverfrisser. Verder breken ze ook schadelijke stoffen af. Ze nemen schadelijke stoffen uit de lucht met hun bladeren, die daarna worden opgeslagen en afgebroken in de wortel. De opname van giftige stoffen in de lucht, gebeurt niet alleen door de plant zelf, maar ook door de wortels en de micro-organismen rond de wortels en door de organische stoffen in de potgrond. Het resultaat: een gezondere leefomgeving. Niet alleen voor de fysieke, maar ook voor onze mentale gezondheid. Luchtzuiverende kamerplanten zijn dus ideaal voor woonkamers, slaapkamers en natuurlijk voor op kantoor en scholen.

Effect luchtzuiverende planten

Hoeveel lucht een kamerplant kan zuiveren is afhankelijk van de soort en grootte van de plant. Natuurlijk is het aantal benodigde luchtzuiverende kamerplanten afhankelijk van veel verschillende factoren; de grootte van de ruimte, het soort planten dat wordt gebruikt, het aantal aanwezige personen, de hoeveelheid ventilatie en hoeveel aanwezige schadelijke stoffen.

In een onderzoek werden vier luchtzuiverende kamerplanten in een afgesloten ruimte gezet. Hierin werd de schadelijke stof formaldehyde in de lucht toegevoegd. En wat er toen binnen een uur gebeurde? Van de 0,33 ppm (per miljoen) deeltjes van deze schadelijke stof formaldehyde was het aantal vrijwel nul. Ja, dat zie je goed! In één uur tijd hebben vier luchtzuiverende kamerplanten 0,33 miljoen deeltjes afgebroken.

Welke kamerplanten zuiveren het beste de lucht?

Hieronder noemen wij de kamerplanten die sterk luchtzuiverend zijn, zij zijn in staat schadelijke stoffen binnen een bepaalde tijd te verwijderen.

De Areca (Goudpalm)
De Areca is een van de meest effectieve en makkelijke luchtzuiverende kamerplant. Veel schadelijke stoffen kan deze plant verwijderen en hij doet dit bovendien in een heel snel tempo. Volgens NASA onderzoek is dit daarom zelfs de allerbeste luchtzuiverende plant. Omdat de Areca veel bladvolume heeft, zorgt de plant bovendien voor veel verdamping. Hierdoor zal de luchtvochtigheid stijgen.

De Asplenium Crispy Wave
De Asplenium Crispy Wave is misschien wel de vrolijkste luchtzuiverende kamerplant. Met zijn grappige, golfachtige bladeren haalt hij allerlei schadelijke stoffen uit de lucht. Ook zou deze plant heilzame krachten hebben. Dat maakt deze varen een echte “good guy”.

De Calathea (Pauwenplant)
De Calathea staat bekend als de Pauwenplant vanwege zijn prachtige paars groene bladeren. De Calathea heeft het totaalpakket: bijzondere looks en is een sterk luchtzuiverende kamerplant. Op het gebied van luchtzuivering is de Calathea ook nog eens een uitblinker. Een plant die zijn uiterste best doet om jouw leefomgeving te verbeteren.

De Clusia Princess.
De Clusia Princess is een nog vrij onbekende kamerplant. Ook in een onderzoek van de Universiteit Wageningen kwam deze kamerplant als een van de beste luchtzuiverende kamerplanten naar voren. Hij blijkt een echte groene bodygard. Deze plant zuivert wel 30m2 lucht.

De Dracaena Marginata
Niet elke Dracaena is geschikt als het gaat om luchtzuivering. Maar de Dracaena Marginata blijkt een goede kandidaat en staat ook op de lijst van de NASA van de meest luchtzuiverende kamerplant. Alhoewel de plant iets minder bijdraagt aan de luchtvochtigheid, is hij wel effectief in het verwijderen van ongezonde stoffen in huis. Pas bij deze plant ook op je huisdier, deze plant is giftig.

De Sanseveria (vrouwentong)
De Sanseveria is een makkelijke, zuurstof producerende en luchtzuiverende plant. Deze plant filtert de lucht en in tegenstelling tot de meeste planten, zet de Sanseveria ook ’s nachts CO2 om in zuurstof. Dit is dus een geschikte plant voor in de slaapkamer. Pas met deze plant ook op met je huisdieren.

De Spathiphyllum (Lepelplant)
De Lepelplant is de alleskunner onder de luchtzuiverende kamerplanten. Hij wordt ook wel de krachtpatser onder de luchtzuiveraars genoemd, omdat hij alle onderzochte chemische stoffen uit de lucht filtert. Weleens last van droge ogen? Overweeg dan eens enkele Spathiphyllums. In 2007 was dit de bureauplant van het jaar, juist vanwege deze gunstige eigenschappen. Maar pas wel op voor je huisdieren, want de lepelplant is giftig.

Hoeveel luchtzuiverende kamerplanten?

Dit is natuurlijk afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals hoeveelheid aanwezige mensen, hoeveelheid ventilatie en de hoeveelheid schadelijke stoffen. Wij adviseren de volgende aantallen:
Woonkamer: Voor een woonkamer van 40m2 zijn ongeveer 2 á 3 grote luchtzuiverende kamerplanten of 8 á 10 kleinere luchtzuiverende kamerplanten nodig.
Kantoor: Voor planten op kantoor is dit hetzelfde aantal. Wij raden echter aan om in plaats wat kleine planten, een paar grote luchtzuiverende kantoor planten aan te schaffen. Dit is makkelijker in onderhoud en watergeven.
School: Voor een klas met ongeveer 30 leerlingen op 100m2 raden wij aan om 8 grote luchtzuiverende planten in de klas te nemen.

Onze conclusie: Inslaan dus, die luchtzuiverende kamerplanten!

Menu