1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Luchtvochtigheid en kamerplanten

Luchtvochtigheid en kamerplanten

Luchtvochtigheid, wat is dat precies? Luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht wat in de lucht zit. Een goede luchtvochtigheid is heel belangrijk voor de luchtkwaliteit in huis. Een te hoge of te lage luchtvochtigheid in huis is ongezond en kan leiden tot problemen. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan heb je kans op vocht- en schimmelplekken in huis en kan je last krijgen van ademhalingsproblemen, allergieën en infecties. Ook een te lage luchtvochtigheid kan invloed hebben op onze gezondheid. Klachten kunnen dan zijn: hoesten, hoofdpijn, geïrriteerde ogen en een droge huid. Voor ons ligt de ideale luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Maar natuurlijk is een hoge luchtvochtigheid ook goed voor je kamerplanten. De meeste planten doen het beter wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Voor tropische planten is een luchtvochtigheid tussen de 50% en 70% ideaal. Helaas is de luchtvochtigheid in de meeste woningen vaak een stuk lager. Zeker in de winter wanneer de verwarming aan gaat, dan is de luchtvochtigheid soms maar 20%. Je kunt de luchtvochtigheid in huis makkelijk meten met een hygrometer.

LuchtvochtigheidKamerplanten

Kamerplanten en de luchtvochtigheid?

Gelukkig zijn er kamerplanten die ervoor kunnen zorgen dat de lage luchtvochtigheid in een woning wat omhoog gaat. Planten die veel water nodig hebben, zorgen voor een stijging van de luchtvochtigheid. Van het water dat wij onze planten geven, verdampen de planten zo’n 90%. Deze waterdamp komt in de lucht terecht en daardoor neemt de luchtvochtigheid toe. Hoe meer planten, hoe hoger de luchtvochtigheid in huis. Dus zet je huis maar lekker vol met planten. Geschikte planten zijn de palm, varen, dracaena, ficus, lepelplant en musa.

Effecten van een te lage luchtvochtigheid op kamerplanten.

# bladeren drogen uit
# bladeren kleuren bruin
# bladeren krullen om
# De potgrond droogt snel uit

Hebben jouw kamerplanten hier last van? Dan is de luchtvochtigheid in jouw huis vast te laag. Bij een lage luchtvochtigheid verliest je plant meer vocht dan hij opneemt. Dus om je planten mooier en gezonder te houden, is het goed de luchtvochtigheid te verhogen. Zeer handig zijn tegenwoordig de luchtbevochtigers, maar je kan ook heel simpel, regelmatig sproeien met de plantenspuit.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu