1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Luchtvochtigheid en de plantenspuit

Luchtvochtigheid en de plantenspuit

Dat je planten water nodig hebben, dat weet je wel. Maar weet je ook dat veel kamerplanten het fijn vinden als je ze besproeit met de plantenspuit? Hoe vaker, hoe beter. Met een plantenspuit geef je jouw planten een heerlijke douche. Sproei minstens één keer per week en als de verwarming aan staat liever nog wat vaker. Sproei niet alleen bij de wortels, maar ook op en onder de bladeren. De meeste planten, die wij als kamerplanten houden, zijn tropische planten en komen oorspronkelijk uit het regenwoud. Denk hierbij aan de VarenBananenplant, Alocasia, Ficus, Calathea of Monstera. Deze planten zijn van nature een hoge luchtvochtigheid gewend. Maar ook andere, niet-tropische planten hebben er baat bij dat je ze regelmatig sproeit. Let wel op: de plantenspuit is geen vervanging voor water geven via de aarde.

PlantenspuitLuchtvochtigheidPlantadaBlog

Hoe besproei je een plant?

Zet je plantenspuit op de fijnste stand. Sproei vanaf een afstandje, zo krijgen alle bladeren wat water. Vernevel wat water rondom de plant, tussen de bladeren en naar de grond toe. Als je geen kalkvlekken op de bladeren wil, gebruik dan kalkarm water. Het beste kan je hiervoor afgekoeld gekookt water gebruiken. Sproei ook niet als je planten vol in de zon staan,want de druppels werken als een vergrootglas en kunnen de bladeren van de plant verbranden.

Hoge luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid in huis is heel belangrijk voor kamerplanten. Door te sproeien met een plantenspuit, verhoog je de luchtvochtigheid. Luchtvochtigheid wordt bepaald door de hoeveelheid vocht die in de lucht is opgenomen. Veel planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Maar in onze woonkamer en zeker nieuwbouw woningen, is de ruimte zo geïsoleerd dat de lucht erg droog is, zeker wanneer de centrale verwarming lekker hoog aan staat. Luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in percentages. Veel tropische planten houden van een luchtvochtigheid van 60 tot wel 90%, terwijl het in ons huis soms maar 20 of 30% is. Een ideale luchtvochtigheid in je huis is tussen de 50 en 60%. Als de luchtvochtigheid in je kamer laag is en de verwarming staat ook nog eens hoog, dan verdampt een plant meer vocht dan de wortels kunnen aanvoeren. Een te lage luchtvochtigheid kan voor deze planten leiden tot uitdroging, verkleuring en vervorming. 

Hoe werkt een plantenspuit?

Een plantenspuit werkt op basis van druk. Door het pompen met de hendel creëer je druk in de plantenspuit. Met deze druk wordt het water er uitgeperst. Voordat het water de spuit uit kan, gaat het door een verstuiver. Deze verstuiver zorgt voor allemaal kleine druppeltjes.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu