1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Lichtbehoefte van je kamerplant

Lichtbehoefte van je kamerplant

Op welke plek je een kamerplant ook neer wilt zetten, het is belangrijk dat er een raam is waar daglicht door naar binnen komt. Zonder daglicht zal je plant het uiteindelijk niet overleven. Toch zijn er wel wat kamerplanten die met heel weinig daglicht kunnen overleven. Als je een kamerplant koopt zit er vaak een labeltje bij de plant, waarop staat wat de lichtbehoefte is van de plant. Heel handig! Maar wat bedoelen ze nou eigenlijk met die lichtbehoefte? Vol zonlicht, indirect zonlicht en gedeeltelijk in de zon? We gaan je het hier proberen uit te leggen.

Lichtbehoefte kamerplanten

# Kamerplant direct/vol zonlicht

Direct zonlicht is het licht dat direct vanuit het raam naar binnen komt. Kamerplanten die van direct zonlicht houden zijn echte zonaanbidders. Denk hierbij aan een Bananenplant en een Pannenkoekenplant voor kamerplanten die veel licht nodig hebben.  Deze staan het liefste de hele dag in de zon, net zoals in de natuur. Planten die houden van direct/volle zon hebben minstens 5 uur zonlicht per dag nodig! Een plek direct voor het raam op het zuiden is een prima plek voor deze planten. Houdt er rekening mee dat raamdecoratie de lichtintensiteit verlaagt.

# Kamerplant indirect zonlicht

Kamerplanten die van indirect zonlicht houden krijgen het liefste gefilterd licht. Planten die houden van indirect zonlicht hebben maximaal 5 uur zonlicht per dag nodig. Indirect zonlicht is zeker niet het licht dat via het raam naar binnenkomt. De standplaats is minstens 3 meter van een raam af of je kan er ook voor kiezen om de plant naast het raam te zetten. Zolang de zon maar niet onafgebroken op de plant schijnt. Zo doet een Monstera het goed bij indirect zonlicht.

# Kamerplant gedeeltelijk in de zon/halfschaduw

Half schaduw is gefilterd licht. Hier gaat het om kamerplanten die op een relatief lichte of gedimde plek moeten staan. Deze plek is direct voor een raam op het noorden of op andere halfschaduw plekken zoals naast het raam of voor een raam kleiner dan een vierkante meter. Planten die houden van halfschaduw hebben maximaal 3 á 4 uur zon per dag nodig. Het belangrijkste is dat dit zonlicht ook gefilterd wordt.

# Kamerplant weinig licht/schaduw

Schaduw houdt niet in dat er helemaal geen licht komt. Dit is een groot misverstand! Ook planten die houden van de schaduw hebben zonlicht nodig. Deze schaduwplanten staan het liefst op een plek waar ze minder dan 2 uur zonlicht per dag krijgen. Dat is bijvoorbeeld in de hoek van je kamer of naast een groot meubel, hierdoor wordt het grootste deel van het licht tegen gehouden. Zorg dat de zon de plant met weinig licht niet raakt, of in ieder geval niet te lang.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu