Lichtbehoefte van je kamerplant

door | 6 september 2020

Op welke plek je een kamerplant in huis ook neer zet, het is belangrijk dat er daglicht naar binnen komt. Want zonder daglicht zullen weinig planten het overleven. Probeer altijd een plek te vinden voor je kamerplant met passend licht, want niet alle kamerplanten hebben dezelfde lichtbehoefte. Als je een kamerplant koopt zit er vaak een kaartje bij de plant, waarop staat wat de lichtbehoefte is van deze plant. Dat is heel handig! Maar wat bedoelen ze nou eigenlijk met die lichtbehoefte? Vol zonlicht, indirect zonlicht, half schaduw en gedeeltelijk in de zon? We gaan je het hier proberen uit te leggen.

# Kamerplant direct/vol zonlicht

Direct zonlicht is het licht dat direct vanuit het raam naar binnen komt. Kamerplanten die daar enorm van houden zijn de Bananenplant, Cactus en Pannenkoekenplant. Planten die houden van direct/volle zon hebben minstens 5 uur zonlicht per dag nodig! Een plek direct voor het raam op het zuiden is een prima plek voor deze planten.

Lichtbehoefte Blog Plantada

# Kamerplant indirect zonlicht

Kamerplanten die van indirect zonlicht houden krijgen het liefste gefilterd licht. Ze willen wel licht, maar ze willen zeker niet pal in de zon staan. De ideale plek is minstens 3 meter van een raam of naast een raam. Zolang de zon maar niet constant op de plant schijnt. Zo doet bijvoorbeeld een Monstera het goed bij indirect zonlicht. Planten die van indirect zonlicht houden, hebben maximaal 5 uur zonlicht per dag nodig.

# Kamerplant gedeeltelijk in de zon/halfschaduw

Het gaat om kamerplanten die op een relatief lichte plek kunnen staan of gefilterd licht. Deze plek is direct voor een raam op het noorden of op een andere halfschaduw plek, zoals naast een raam. Zo doet bijvoorbeeld de Dracaena het goed in de halfschaduw. Planten die houden van halfschaduw hebben maximaal 3 tot 4 uur zonlicht per dag nodig. Het is belangrijk dat dit zonlicht wel gefilterd wordt.

# Kamerplant weinig licht/schaduw

Een schaduwplek betekent niet dat er helemaal geen licht aanwezig is. Dit is altijd een groot misverstand! Ook planten die houden van een plek in de schaduw hebben altijd wat licht nodig. Deze schaduwplanten staan het liefst op een plek waar ze minder dan 2 uur zonlicht per dag hebben. Dat is bijvoorbeeld in een hoekje van de kamer of beschut naast een kast of dressoir. Zorg dat de zon de plant niet direct raakt of in ieder geval niet te lang.