Maak zelf jouw Kokedama – DIY

door | 22 november 2020

De kokedama is een erg leuke trend die pas is overgekomen vanuit Japan. In Japan wordt de Kokedama gezien als een ware plantenstijl. Als je nu de Japanse tuinen bekijkt kom je bijna altijd wel een Kokedama tegen. Het is een soort van techniek, waar een mosbol word gebruikt en op en over deze mosbol groeien de wortels van een plant. Dit is heel gaaf om te zien! Je had het niet verwacht, maar Kokedama betekent gewoon “mosbal”. Je kunt voor de makkelijke manier gaan en een kant en klare Kokedama kopen. Voor de echte knutselaars en plantenliefhebbers onder ons, kun je er ook zelf één maken! Ook is een Kokedama makkelijk in de verzorging. Wij vinden het een mooi gezicht om verschillende Kokedama’s bij elkaar te leggen/hangen of te combineren met kamerplanten die je al hebt. Zie je dit niet zitten? Hang de Kokedama dan gewoon op. Nadat je er zoveel werkt in hebt gestopt mag iedereen hem toch zien. Deze unieke en stijlvolle plant is absoluut een aanwinst voor jouw interieur. Wij leggen je hier in makkelijke stapjes uit hoe jij zelf een (verlichtte) kokedama kan maken.

Benodigdheden:
# plant
# potgrond
# Mos
# touw/dun ijzerdraad

Kokedama DIY

Welke planten kan je gebruiken om een kokedama te maken?

Je kunt veel planten kiezen om er een Kokedama van te maken. Meestal worden tropische planten gebruikt, deze planten houden van vochtigheid. Een varen is zeer geschikt, omdat dit een sterke plant is. Wij raden af om te kiezen voor cactussen, vetplanten. Je wilt ook niet dat de plant te hard groeit, dit kan er voor zorgen dat de mosbal het begeeft. Ga dus voor een langzame groeier waar je lekker lang van kunt genieten.

Het maken van een kokedama:

 1. Neem het stuk mos, maak het nat of laat het even weken en knijp het vervolgens uit.
 2. Haal de gekozen plant uit de pot. Verwijder nu de aarde van de wortels, let op dat je de wortels niet beschadigd. Pak de verse grond erbij en maak dan een soort bolletje om de wortels heen. Je kunt de grond iets vochtig maken om het beter te laten plakken. Dit helpt je ook bij de volgende stappen!
 3. Bekijk eerst hoeveel mos je precies nodig hebt, het is mooier om 1 stuk mos te nemen dan allemaal kleine stukjes die aan elkaar zijn geplakt. Doe vervolgens de mos om het balletje aarde wat om de wortels zit.
 4. Pak nu het touw/ijzerdraad zodat je de mos vast kunt maken aan het bolletje. Leg het stuk mos op tafel en plaats precies in het midden het bolletje aarde waar de wortels van de plant inzitten. Vouw nu voorzichtig de mos op het bolletje heen, gebruik ijzerdraad of touw om het vast te zetten. Let op dat er niks van het aarde bolletje zichtbaar is, het bolletje moet helemaal bedekt zijn met mos. Dit geld ook voor een klein gedeelte van de stengel van de plant.
 5. Als het goed is, zit alles nu op zijn plek. Pak een stuk ijzerdraad of touw en bindt dit goed om de mos heen. Doe dit met wat kracht zodat alles stevig vastzit. Nu heb je een mooie groene bol onder jouw gekozen plant. De wortels zijn mooi verwerkt in het aarde bolletje en het aarde bolletje is weer mooi bedekt met mos. knip vervolgens de zichtbare touwtjes of ijzerdraad weg, zorg ervoor dat hij wel goed vast blijft zitten. Je wilt niet dat hij uit elkaar valt.

Verzorging kokedama:

 1. Een Kokedama is niet heel moeilijk betreft verzorging.
 2. Laat het mos niet uitdrogen, let dus op direct zonlicht of verwarmingen.
 3. Een Kokedama kan niet goed tegen direct zonlicht, maar daglicht heeft hij wel nodig.
 4. Houd het mos goed vochtig, besprenkel regelmatig het mos.
 5. Een Kokedamaj kan binnen of buiten worden gezet/gehangen.
 6. Water geven is misschien wel het makkelijkste om te doen. Je kunt dit voelen, wanneer de Kokedama licht aanvoelt dan heeft hij water nodig. Pak de Kokedama vast en dompel hem onder water. Het mos en de aarde zuigen zich vol met water en houden dit goed vast.