1. Home
 2. /
 3. Blog
 4. /
 5. Kamerplanten tegen stress!

Kamerplanten tegen stress!

De dreiging van besmetting door het Coronavirus zorgt bij veel mensen voor geestelijke en lichamelijke klachten. De één wordt prikkelbaar en de ander gaat piekeren. Blijf ik gezond? Heb ik straks mijn baan nog? Hoe lang gaat het nog duren? De Coronacrisis geeft stress, onrust, slaapproblemen, somberheid en angstgevoel en dat is helemaal niet fijn. En ongezond bovendien voor lijf én geest. Kamerplanten kunnen helpen tegen stress en andere ongemakken.

GroeneStressverlagersBlogPlantada

Dat kamerplanten een positief effect hebben op je fysieke gezondheid, wist je vast al. Zo halen ze ongezonde stofjes uit de lucht en geven ze frisse lucht terug. Bovendien binden ze de strijd aan met droge lucht. En alsof dit nog niet genoeg is, blijken kamerplanten ook groene stressverlagers te zijn. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen in de buurt van “levend” groen minder gestrest zijn dan mensen in een “plantloze” omgeving. Door de luchtzuiverende werking van planten verbeter je ook het binnenklimaat. Dat is mooi meegenomen, zeker nu er veel mensen gedwongen thuis zitten/werken.

Zuurstof tegen stress en onrust.

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Er zijn echter kamerplanten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze bijdragen aan een schonere lucht in je huis. Deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht en vervolgens worden deze stoffen in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken. Luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor ook de luchtvochtigheid verbetert. Deze luchtzuiverende kamerplanten kunnen ook “onfrisse geuren” afbreken, ze zijn dus eigenlijk een soort natuurlijke luchtverfrissers. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze kamerplanten, waardoor je je prettiger voelt.

Alle voordelen van luchtzuiverende kamerplanten op een rijtje:

 • Ze kalmeren
 • Betere luchtkwaliteit
 • Minder stress
 • Positieve invloed op hoofdpijn
 • Goed voor je stemming
 • Voorkomen van verkoudheid
 • Tegen hoge bloeddruk
 • Betere hersenfunctie
 • Beter slapen
 • Betere geur

Deze kamerplanten helpen je ontspannen en herstellen van stress:

De Aloë Vera.
Aloë Vera zuivert de lucht en stoot zuurstof uit, waardoor jij beter kunt slapen? Bovendien blijkt dat depressieve gevoelens verminderen met Aloë Vera in de buurt. Uit een recente studie blijkt nu ook dat de plant depressie bij muizen vermindert. Of het ook jouw stress helemaal wegneemt, weten we niet, maar je kunt het altijd proberen.

De Vrouwentong (Sansevieria)
Volgens onderzoek van NASA zuiveren deze planten de lucht van 107 giftige stoffen en stoten ze ’s nachts zuurstof uit. En dat werpt z’n vruchten af voor je energieniveau. Voordeel van die schone lucht is dat het je hoofdpijn verlicht en je gemakkelijker laat ademen.

De Lepelplant (Spathiphyllum).
Nog zo’n plant die de stress bij mensen kan verminderen. Deze plant is een echte aanwinst voor het interieur. Dit komt onder andere door de hoge luchtzuiverende werking van de Lepelplant. Doordat deze kamerplant de lucht zuivert, worden er schadelijke stoffen uit de lucht gefilterd en dit verminderd de stress.

De Rhipsalis.
Ook de Rhipsalis biedt uitkomst. Deze kamerplant zorgt voor een kalmerende werking, zo heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen. Zet een Rhipsalis in je kamer en je voelt je gegarandeerd minder gespannen.

De Goudpalm (Areca).
Tot slot is de goudpalm een plant die ook weer goed is voor je gezondheid. Deze plant zuivert namelijk heel goed de lucht en dat is prettig voor jou, want het inademen van zuivere lucht zorgt weer voor een lagere bloeddruk. Fijn in stressvolle situaties.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu