1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Maak je kamerplanten gelukkig in de herfst!

Maak je kamerplanten gelukkig in de herfst!

Nu het herfst is kan het zijn dat je wat veranderingen aan je kamerplant ziet. Want net als de planten die buiten staan, hebben de seizoenen ook invloed op je kamerplanten. Net als mensen reageren kamerplanten op de wisselingen van de seizoenen en kunnen zij te maken krijgen met een “herfstdipje”. In de herfst zijn de dagen korter, is er veel minder daglicht en het licht is minder fel. Je kamerplanten, die leven van het licht, krijgen nu dus veel minder energie. Daarom hebben je kamerplanten een ander type verzorging nodig dan tijdens de zomer. Veel kamerplanten gaan in de herfst n een ruststand, ze groeien minder hard of helemaal niet. Zie je dus opeens geen nieuwe bladeren meer verschijnen aan je planten, dan is dat geen reden voor paniek. Dit is maar tijdelijk, zodra de lente aanbreekt krijgt je kamerplant weer nieuwe energie. Zorg er wel voor dat je de afgevallen bladeren regelmatig opruimt.

Kamerplanten in de herfst

Door je verzorging aan te passen, help je jouw kamerplanten deze herfst door. Er zijn een aantal dingen waar je tijdens de rustperiode van je kamerplanten op moet letten. Hieronder geven we handige tips, zodat je kamerplanten straks in het voorjaar weer goed kunnen groeien en de donkere, koude maanden zonder problemen door kunnen komen.

Geef je kamerplant minder water

Een kamerplant gebruikt licht en water om door middel van fotosynthese te groeien. Als er minder licht is, remt de fotosynthese af en heeft een plant ook minder water nodig. Het is dus belangrijk dat je minder water aan je kamerplant geeft in de herfst. Dit is wel afhankelijk van de warmte in het vertrek waar de plant staat. Controleer goed of de grond droog genoeg is, voordat je je plant water geeft. Steek je vinger in de grond om er zeker van te zijn dat de aarde dieper in de pot al droog is. Als je je watergift niet aanpast aan het seizoen, kan het zijn dat je te veel water aan je kamerplant geeft en je hem langzaam verdrinkt.

Minder Licht

Een kamerplant heeft een aantal uur licht per dag nodig om te blijven groeien. Nu het steeds vroeger donker wordt, is er overdag minder licht. Zet planten die veel licht nodig hebben daarom dichter in de buurt van een raam. Elke meter die zij verder de huiskamer in staan, neemt de lichtintensiteit enorm af en dichter bij het raam kunnen zij beter profiteren van het daglicht. Draai je planten, tijdens het water geven een kwartslag, zodat zij aan alle zijden evenveel licht krijgen. 

Let op met de verwarming

Wat is het toch fijn om met dit weer lekker de verwarming aan te zetten en binnen te blijven. Maar je kamerplanten vinden dit soms wat minder fijn. De hele dag stroomt er warme lucht langs de bladeren van de planten die boven de (vloer)verwarming staan. Dit kan ervoor zorgen dat de bladeren erg uitdrogen. Daarom kan je kamerplanten beter niet boven of naast een verwarming zetten en zeker niet direct op de vloerverwarming. Stevige kamerplanten, zoals cactussen en vetplanten kunnen deze extra warmte wel aan.

De luchtvochtigheid verhogen

De warmte van de verwarming zorgt er ook voor dat de lucht in je huis erg droog wordt. Tropische planten, die gewend zijn aan een heel vochtige omgeving, kunnen hier vaak slecht tegen. Ze kunnen hierdoor schade oplopen, zelfs als ze niet boven de verwarming staan. Meestal krijgen ze bruine puntjes en bruine randen langs het blad. Als je veel tropische planten in huis hebt kan je een luchtbevochtiger gebruiken. Maar pak ook eens de plantenspuit en besproei de bladeren van je kamerplant, een goede sproeibeurt zorgt ervoor dat er weer meer vocht in de lucht komt.

Kou is geen pretje

Hierboven beschrijven we hoe je moet omgaan met je planten bij de verwarming. Maar te koud is ook zeker niet goed. Zeker als het ook nog een plek is waar het tocht. Heb je kamers in huis waar de verwarming tijdens de koude maanden niet aan staat? Voor sommige planten is een koelere standplaats prima, maar voor veel planten is minder dan 15 graden geen pretje. Bekijk dus goed wat de temperatuur eisen van je planten zijn. Ook dicht bij het raam met enkel glas kan de temperatuur tijdens de nacht flink dalen.

Stop met plantenvoeding

Planten voeding is heel belangrijk voor de groei van je kamerplanten. Maar nu staat de groei vaak(bijna) helemaal stil. Je hoeft nu je kamerplanten dus geen extra plantenvoeding te geven. Geef je toch voeding dan kan het zijn dat er te veel mineralen in de grond komen en dat de wortels daardoor beschadigen. Met de plantenvoeding kan je weer beginnen als je in het voorjaar nieuwe groei ziet verschijnen aan je kamerplanten.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu