1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Maak je kamerplanten gelukkig in de herfst!

Maak je kamerplanten gelukkig in de herfst!

In elk seizoen van het jaar zie je jouw kamerplant wel veranderen. In de herfst krijgen je planten minder licht, de dagen worden namelijk korter. Zoals je misschien al hebt gemerkt gaan kamerplanten soms in een ruststand, dit gebeurt meestal in de herfst. Je weet natuurlijk dat licht een energiebron is bij planten, dus niet gek dat jouw groene vriend opeens een dipje heeft. Schrik dus niet als je opeens geen nieuwe bladeren ziet komen. Wanneer de lente weer lekker begint, dan zal je zien dat jouw kamerplant weer vol energie komt te staan! 

Plantada Blog Kamerplanten Herfst

Help jouw kamerplant dus de herfst door, pas de verzorging iets aan en hij blijft fris en mooi. Wel moet je op een aantal dingen letten als jouw kamerplant in de ruststand staat. Natuurlijk hebben wij voor jou daar een paar goede tips voor. Deze aangepaste verzorging doe je eigenlijk als voorbereiding op het voorjaar, wanneer jouw plant weer lekker kan groeien en stralen. Tevens bouwt hij in het voorjaar weer voldoende energie op om de koude en donkere maanden door te komen. Dus doe jouw kamerplant een plezier!

Geef je kamerplant minder water

Een kamerplant heeft licht en water nodig om groter en steviger te worden. Wanneer het ontbreekt aan één van de twee benodigdheden dan remt de plant qua groei. Dit moet je dan altijd in contrast houden met elkaar, dus bij minder licht, minder water. Er is ook een maar… de locatie van de plant is belangrijk aspect. De locatie kan namelijk een hogere of juist lagere temperatuur hebben dan ze aankunnen of graag willen hebben. Check altijd de grond, dit geeft altijd een goede indicatie. Stop jouw vinger in de grond tot ongeveer 10 centimeter…. En Is de potgrond nog nat? Dan heb jij waarschijnlijk te veel water gegeven. Dit moet je altijd zien te voorkomen anders “verdrink” je jouw kamerplant en dat wil je toch niet! Pas de hoeveelheid water dus aan aan het seizoen.

Minder Licht

Aan de hoeveelheid licht die een plant moet hebben word niet altijd voldaan. Zoals eerder genoemd kan dit de groei belemmeren. Het word nu eerder donker en er is tevens overdag gewoon minder licht. Verplaats jouw kamerplant meer naar het licht, door hem bijvoorbeeld dichter bij het raam te zetten. Hoe verder bij het raam vandaan, hoe minder licht. Zorg er dus voor dat je dit goed regelt, draai de plant soms in huis en verplaats hem regelmatig.

Let op met de verwarming

Wie kan er nou niet genieten van binnen zitten bij de verwarming als het buiten koud is en regent. Hartstikke leuk dat jij dit lekker vind, maar denk ook aan je kamerplanten! De warme lucht is niks voor jouw kamerplanten, dit zorgt ervoor dat jouw kamerplant uitdroogt. Dit zie je snel genoeg aan de bladeren. De bladeren gaan dan namelijk verkleuren. Eén van de basisregels is ook; zet jouw plant nooit in de buurt van een verwarming , of de bloempot direct op de vloerverwarming. De hoge temperatuur is niet goed, behalve voor de echte “diehards” zoals vetplanten en cactussen.

De luchtvochtigheid verhogen

De verwarming is medeverantwoordelijk voor de drogere lucht in huis. Zoals je weet verkopen wij over het algemeen tropische kamerplanten, deze planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Dat betekend dat jouw kamerplanten niet helemaal blij worden van die warme kachel. Het is zelf zo erg dat kamerplanten schade kunnen oplopen door een te droge lucht. Bruine bladeren zijn hiervan het resultaat. Veel mensen maken gebruik van een luchtbevochtiger, dit doen ze speciaal voor hun kamerplanten. Heb je geen zin om deze moeite te doen voor jouw kamerplanten? Een eenvoudige plantenspuit helpt ook. Besproei jouw kamerplanten regelmatig, dit verhoogt de luchtvochtigheid en jouw planten stralen weer!

Kou is geen pretje

Nu even compleet iets anders….. kou. Vooral tocht is killing voor kamerplanten. Je hebt er wel een paar planten bij, die in koudere kamers kunnen overleven, maar onder de 15 graden moet je echt uitkijken. Lees je dus altijd goed in welke eisen jouw kamerplanten stellen. Overdag valt het misschien nog mee, maar s’ nachts kan het flink afkoelen, vooral dicht bij een raam.

Stop met plantenvoeding

Niet iedereen geeft plantenvoeding aan zijn planten maar voor de mensen die het wel doen, stop er maar even mee. De reden is dat een kamerplant in deze periode bijna niet groeit, dus is plantenvoeding overbodig. Mocht je het per ongeluk wel hebben gedaan, dan kan dit soms nare consequenties hebben voor de wortels van jouw plant. Je kunt de plantenvoeding er weer bij pakken in het voorjaar. Dan heeft jouw kamerplant wel behoefte aan plantenvoeding!

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu