Maak je kamerplanten gelukkig in de herfst/winter!

door | 7 november 2020

Als de seizoenen veranderen, veranderen ook de behoeften van jouw kamerplanten. In de lente en zomer groeien de planten volop en tijdens de herfst/winter komen ze in een soort “ruststand”. Schrik niet als je opeens geen nieuwe bladeren ziet komen. Wanneer de lente weer begint, dan zal je zien dat jouw kamerplant weer opbloeit. 

Plantada Blog Kamerplanten Herfst

Help jouw kamerplant de herfst/winter door, pas de verzorging iets aan en ze blijven fris en mooi. Kamerplanten groeien in de herfst/winter nauwelijks nog en hebben daarom ook een andere verzorging nodig dan in de zomer. Natuurlijk wil je dat je plant deze donkere maanden overleeft. Je moet daarom wel op een aantal dingen letten als jouw kamerplant in zijn “ruststand” staat. Wij geven je een paar goede tips om jouw kamerplanten de winter goed door te laten komen.

Geef je kamerplant minder water

Een kamerplant heeft licht en water nodig om groter en steviger te worden. Wanneer het ontbreekt aan (zon)licht in de herfst/winter gaan je planten in ruststand en hebben dan ook minder water nodig. Bij minder licht, minder water! (Uitzondering zijn bloeiende planten, die hebben wel dezelfde hoeveelheid water nodig). Check altijd de grond, dit geeft altijd een goede indicatie. Stop je vinger in de grond tot ongeveer 10 centimeter. En Is de potgrond nog nat? Dan heb jij waarschijnlijk te veel water gegeven. Pas de hoeveelheid water dus aan in de herfst/winter. Maar let er wel op dat je niet té weinig water gaat geven!

Minder licht

Aan de hoeveelheid licht die een plant moet hebben word niet altijd voldaan. Het word eerder donker en er is tevens overdag gewoon minder licht. Zoals eerder genoemd kan dit de groei belemmeren. Verplaats jouw kamerplant meer naar het licht, door hem bijvoorbeeld dichter bij het raam te zetten. Hoe verder bij het raam vandaan, hoe minder licht. Zorg er dus voor dat je dit goed regelt, draai de plant soms in huis en verplaats hem regelmatig.

Let op met de verwarming

Wie kan er nou niet genieten van binnen zitten bij de verwarming als het buiten koud is en regent. Hartstikke leuk dat jij dit lekker vind, maar denk ook aan je kamerplanten! De warme lucht is niks voor jouw kamerplanten, dit zorgt ervoor dat jouw kamerplant uitdroogt. Dit zie je snel genoeg aan de bladeren. De bladeren gaan dan namelijk verkleuren. Zet jouw plant nooit in de buurt van een verwarming of de bloempot direct op de vloerverwarming. De hoge temperatuur is niet goed, behalve voor vetplanten en cactussen.

De luchtvochtigheid verhogen

De verwarming is medeverantwoordelijk voor de drogere lucht in huis. Zoals je weet verkopen wij over het algemeen tropische kamerplanten, deze planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Dat betekend dat jouw kamerplanten niet helemaal blij worden van die warme kachel. Het is zelf zo erg dat kamerplanten schade kunnen oplopen door een te droge lucht. Bruine bladeren zijn hiervan het resultaat. Veel mensen maken gebruik van een luchtbevochtiger, dit doen ze speciaal voor hun kamerplanten. Heb je geen zin om deze moeite te doen voor jouw kamerplanten? Een eenvoudige plantenspuit helpt ook. Besproei jouw kamerplanten regelmatig, dit verhoogt de luchtvochtigheid en jouw planten stralen weer!

Kou is geen pretje

Nu even compleet iets anders….. kou. Vooral tocht is killing voor kamerplanten. Je hebt er wel een paar planten bij, die in koudere kamers kunnen overleven, maar onder de 15 graden moet je echt uitkijken. Lees je dus altijd goed in welke eisen jouw kamerplanten stellen. Overdag valt het misschien nog mee, maar s’ nachts kan het flink afkoelen, vooral dicht bij een raam.

Stop met plantenvoeding

Niet iedereen geeft plantenvoeding aan zijn planten maar voor de mensen die het wel doen, stop er maar even mee. De reden is dat een kamerplant in deze periode bijna niet groeit, dus is plantenvoeding overbodig. Mocht je het per ongeluk wel hebben gedaan, dan kan dit soms nare consequenties hebben voor de wortels van jouw plant. Je kunt de plantenvoeding er weer bij pakken in het voorjaar. Dan heeft jouw kamerplant wel behoefte aan plantenvoeding!