Kamerplanten en de plantenspuit!

door | 16 augustus 2020

Planten hebben natuurlijk water nodig om gezond te blijven. Planten nemen niet alleen hun water op via de aarde, maar ook via de bladeren. Je planten vinden het daarom heerlijk als je ze af en toe besproeit met de plantenspuit. Sproei niet alleen water rondom de plant, maar ook goed op en tussen de bladeren. Tip: Als je vanaf een afstandje sproeit, krijgen alle bladeren water. Het beste kan je de planten besproeien met kalkarm water, want van leidingwater krijg je vaak kalkvlekken op de bladeren. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat de plantenspuit geen vervanging is voor water geven met een gieter.

Plantenspuit Kamerplanten

3 voordelen van het besproeien van je plant:

Sproeien voor een hoge luchtvochtigheid.

De meeste kamerplanten zijn (sub)tropische planten en komen van oorsprong uit een warm en vochtige klimaat. De luchtvochtigheid Is daar altijd heel hoog. Zorg dus ook voor een goede luchtvochtigheid in huis, dit is heel belangrijk voor deze kamerplanten. Veel tropische planten houden van een luchtvochtigheid van wel 60 tot wel 90%. In onze goed geïsoleerde woningen en zeker wanneer de verwarming of airconditioning hoog staat. gaat de luchtvochtigheid vaak omlaag tot 20-30%. In de zomer kunnen binnen de temperaturen ook flink oplopen en is het niet alleen warmer, maar ook droger in huis. Is de luchtvochtigheid in jouw huis ook laag, besproei dan regelmatig je planten. Door te sproeien met een plantenspuit, verhoog je namelijk de luchtvochtigheid. Sproei minstens één keer per week je planten en in de winter liever nog wat vaker. Pas op: Vetplanten en cactussen hoeft je te besproeien, die kunnen goed tegen droge lucht.

Sproeien voor het verwijderen van stof van de bladeren.

Wist je dat het heel belangrijk is om je kamerplant regelmatig stofvrij te maken? Dit is goed voor de groei en gezondheid van je kamerplant. Planten zijn echte stofvangers en op den duur wordt je plant erg dof. Planten zonder stof zijn natuurlijk mooier en gezonder om te zien. Een plant neemt licht op via de bladeren, maar als er veel stof op de bladeren ligt, kan de plant minder licht opnemen. Je plant stopt dan eerst met groeien en gaat vervolgens vaak dood. Dus pak die plantenspuit en verwijder snel het stof van de bladeren.

Sproeien tegen ongedierte.

Niemand wil ongedierte in zijn planten. Door regelmatig je kamerplanten te besproeien, heb je ook minder kans op ongedierte in je plant. Want veel ongedierte houden van droogte en warmte en zeker niet van een hoge luchtvochtigheid. Besproei daarom dus regelmatig je planten, ook de bladstelen en vergeet de onderkant van het blad niet.