1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Je kamerplanten naar buiten

Je kamerplanten naar buiten

Zit jij lekker veel buiten als het warm en zonnig weer is? Neem dan je kamerplanten mee! Er zijn kamerplanten die met het mooie weer in de zomermaanden gewoon lekker naar buiten kunnen. De meeste tropische kamerplanten houden wel van warmte. En een exotisch aangekleed terras is dé trend van het moment. Een stoere bananenplant, wuivende palmen en de Yucca’s geven jouw terras in één keer het jungle-gevoel. Gun je kamerplanten ook vakantie tijdens de zomermaanden.

Wanneer mogen kamerplanten naar buiten?

In de lente mag je jouw kamerplanten al lekker buiten zetten, maar ook in de zomermaanden mag je ze nog een warm plekje op je terras of balkon geven. Over het algemeen kan je je kamerplanten buiten zetten tussen mei en september. Ze knappen er zelfs van op als ze buiten worden gezet, omdat ze dan meer licht krijgen en de luchtvochtigheid beter is. Pas dan op dat het niet te heet wordt voor je kamerplanten, want daar worden de meeste kamerplanten niet heel gelukkig van. Belangrijk is ook dat je kamerplanten geen temperatuurschok krijgen. Voordat je de planten buiten zet, moeten ze eerst eventjes wennen aan de buitenomstandigheden. Het is verstandig om ze eerst op een bewolkte dag buiten te zetten, zodat de overgang niet gelijk heel groot is. Is er storm op komst? Haal je planten dan zo snel mogelijk naar binnen. De meeste kamerplanten kunnen wel tegen een zacht briesje, maar een heftige storm is voor veel planten te veel. Een cactus of vetplant overleeft wel een frisse nacht, maar tropische planten kan je beter weer binnen halen als de (nacht)temperatuur onder de 15°C daalt.

KamerplantennaarbuitenPlantadaBlog

Welke kamerplanten kunnen naar buiten?

Eigenlijk kunnen heel veel kamerplanten buiten staan. Zo zal de ene plant wat beter bestand zijn tegen volle zon en is de andere weer wat gevoeliger voor tocht of wind. Plantjes die in kleine potjes staan, drogen snel uit, zeker de planten met fijn blad. Ook niet alle planten vinden het fijn om kletsnat te worden. Voor de meeste kamerplanten geldt dan ook dat ze zich het prettigst voelen onder een overkapping. De beschutting en het gematigde zonlicht zorgen dan voor de ideale omstandigheden voor je kamerplanten.
# Kentia Palm
De Kentia palm is een tropische plant die prachtig staat op je terras of balkon. De Kentia palm staat het liefste in de half(schaduw). Geef regelmatig water, want de kluit mag niet uitdrogen. Check regelmatig de grond. Deze Kentia palm kan je dus zeker lekker buiten zetten.
# Bananenplant
Zoals je misschien al had verwacht is de Bananenplant een tropische plant. Net als in de natuur kun je deze exotische plant met zijn prachtige grote bladeren gerust in de volle en halfvolle zon zetten, maar zet hem wel op een beschutte plek. Zorg er ook voor dat je de Bananenplant genoeg water krijgt en laat hem niet uitdrogen.
# De Yucca
Deze ruige plant kan goed tegen barre weersomstandigheden. Zet hem dan ook vooral in de zon of half zon, maar kijk wel uit met de hoeveelheid direct zonlicht. De hele dag volle zon is misschien iets teveel. De Yucca kan wel even zonder water.
# De Philodendron.
De Philodendron kan tegen flinke weersomstandigheden en een plekje buiten vindt deze plant heerlijk. Hij staat niet graag pal in de zon, maar het liefst in de half (schaduw). Ook andere familieleden van de Philodendron kan je gerust buiten zetten. Ze houden wel van voldoende vocht.
# Varens
Misschien heb je ze al als tuinplant, maar ook jouw kamervaren kan naar buiten tijdens warme dagen. Hij houdt wel van half(schaduw) en ga regelmatig langs met je gieter en plantenspuit, want hij mag niet uitdrogen.
# Cactussen en vetplanten
Geef je vetplanten een plekje buiten zodra het weer dit toelaat. Start in de schaduw en zet ze geleidelijk langer op een plaats met volle zon. Deze planten zijn van oorsprong gewend aan zon en droogte en kunnen daarom perfect naar buiten tijdens warme zonnige dagen. Zelfs in de zomer hebben deze planten weinig water nodig. Er is pas water nodig wanneer de aarde volledig is opgedroogd. Zet ze wanneer het regent onder een afdakje, want cactussen en vetplanten houden niet van een regenbuitje.

Vond je deze informatie nuttig?

Populaire kamerplanten die naar buiten kunnen:

Andere bekeken ook

Menu