1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Hydroponie: planten op water, zonder aarde!

Hydroponie: planten op water, zonder aarde!

Dat planten water nodig hebben om te leven wist je natuurlijk al, maar wist je ook dat sommige planten volledig op water kunnen staan? Maar wat is hydroponie? Dat is het laten groeien van planten in water en glas zonder aarde. Hydroponie is een hydrocultuur voor planten, de plant wortelt in water in plaats van in aarde. Elke plant met een stevige wortelstelsel kan je gebruiken voor hydroponie. Het mooie aan hydroponie is vooral dat je het wortelstelsel kunt zien ontwikkelen en het erg mooi is om de wortels van je plant in het water te zien groeien. Je kunt planten op water kant-en-klaar kopen, maar het is ook leuk om zelf je plant op water te zetten. Zodra je hydroponie toepast groeit de plant bijna niet meer omdat alle energie van de plant naar de wortels gaat, de wortels blijven wel groeien en dat geeft een erg leuk effect in de vaas. En nog een bijkomend voordeel is geen gedoe meer met potgrond, vieze handen en water geven.

PlantenopwaterPlantadaBlog

Welke planten zijn geschikt voor hydroponie?

Niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie.
Hier wat plantentips:
Anthurium
Clusia
Monstera
Pilea Peperomioides (Pannenkoekenplant) 
Philodendron
Spathiphyllum

Hoe zet je een plant op water?

# Verwijder het plastic potje van de plant. Om de aarde wat losser te maken, kan je de plant met de kluit een poosje laten weken in een emmer met water. Als de aarde zich heeft volgezogen, komt het makkelijker van de wortels los. Verwijder voorzichtig de meeste aarde van de wortels. Spoel daarna onder de kraan de rest van de aarde van de wortels af. Zorg er wel voor dat je de wortels niet beschadigt. Spoel grondig, anders heb je direct al een vieze vaas. In het begin zal er vast hier of daar nog wat aarde loslaten. Ververs dan het water, zodat het niet op de bodem blijft liggen.

# Kies een vaas of glas die geschikt is voor jouw plant. De bovenkant moet smal genoeg zijn, zodat de plant steun heeft en dat alleen de wortels in het water zitten. Maak de vaas goed schoon en vul deze met een laagje bronwater op kamertemperatuur. Het is belangrijk dat je bronwater gebruikt, want hier zitten namelijk belangrijke mineralen in die je plant nodig heeft om waterwortels te vormen en daarna om te groeien. Heb je geen bronwater kan je kraanwater met plantenvoeding gebruiken.

# Plaats tot slot de plant voorzichtig in de vaas of glas. Zorg ervoor dat alleen de wortels onder water zitten en niet de bladeren van de plant.

# Vervolgens hoef je alleen het water om de drie á vier weken te verversen. De vaas kun je schoonmaken met een beetje azijn.

Cactus en vetplant op water.

Zelfs een cactus of vetplant kan op water staan. Je kan dit doen op de hierboven beschreven manier. Een andere manier is dat je alle wortels van je cactus of vetplant afsnijd en hem een paar centimeter boven het water laat zweven. Na een tijdje gaan er nieuwe wortels groeien en deze wortels zijn dan helemaal geschikt voor het groeien in water. Als je cactus of vetplant zich eenmaal heeft aangepast, dan kan je plant jaren op water staan.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu