Hydroponie: planten op water, zonder aarde! – DIY

door | 5 juli 2020

Je hebt ze waarschijnlijk al voorbij zien komen, planten zonder pot en potgrond. Deze nieuwe trend heet Hydroponie. Hydroponie, ook wel hydrocultuur, is het laten groeien van planten in water. Wanneer je al eens aan het stekken bent geweest, was je al eigenlijk met deze nieuwe trend bezig! Bij Hydroponie groeien de planten volledig op water, de wortels halen hier voldoende voedingstoffen uit. Het is heel makkelijk en mooi om te zien. Je kunt nu niet alleen van het blad, maar ook van de wortels van de plant genieten Je kunt de groei van het wortelstelsel in het water mooi volgen. Dit is een prachtig gezicht en geeft ook een schitterend effect in een glazen vaas of grote glazen pot. Je kunt ze bij ons compleet kopen, maar het is ook leuk om dit zelf te proberen met een kamerplant. Nu vraag je jezelf af, welke kamerplanten kan ik gebruiken voor Hydroponie? Wij raden aan om alleen planten te gebruiken met stevige wortels. Begrijp wel dat jouw kamerplant bijna niet meer groeit, omdat de plant al zijn kracht en energie nodig heeft om de wortels te laten groeien. Een groot voordeel is dat je de plant niet meer hoeft te verpotten, geen extra werk en geen vieze handen meer. Je moet alleen het water zo nu en dan verversen. Makkelijker wordt het niet! Wij snappen wel waarom dit zo populair is, want het is namelijk super makkelijk en het staat ook nog eens stijlvol. Het is een echte eyecatcher! Wanneer begin jij met Hydroponie?

Hydroponie Plantada

Welke planten zijn er geschikt voor hydroponie?

Niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie. Wij raden onze onderstaande planten aan:
– Anthurium
– Clusia
– Monstera
– Pannenkoekenplant 
– Philodendron
– Spathiphyllum
– Strelitzia

Hoe zet ik een plant op water?

# Haal de binnenpot van de kamerplant af. Je wilt nu natuurlijk alle aarde van de wortels en de plant verwijderen. Probeer eerst met je hand zoveel mogelijk aarde weg te halen, vervolgens kan je de wortels weken door ze in een emmer met water te zetten. Haal de plant er na een halfuurtje weer uit en je kunt de grond dan makkelijk verwijderen met je hand. Kijk uit dat je niet per ongeluk de plant of de wortels beschadigd. Spoel de plant nu volledig af onder de kraan, zodat hij echt grond vrij is. Doe dit goed, anders heb je weer snel een vieze vaas. Daarna kun je de “schone” plant in een gevulde vaas of glazen pot zetten. Wij denken ondanks de goede schoonmaakbeurt dat er nog wel wat vuil en aarde van de plant afkomt, ververs dan weer het water in de pot en maak de bodem van de pot schoon. De bodem moet volledig schoon zijn en het water mooi helder!

# Gebruik een glazen pot of vaas die jij mooi vindt en natuurlijk geschikt is voor jouw kamerplant. Let er op, dat de bovenkant van de vaas/pot wat smaller is, zodat de plant daarop kan rusten. Zorg er altijd voor dat alleen de wortels in het water staan en niet de plant zelf. Vul de glazen pot/vaas met kraanwater of met bronwater op redelijke kamertemperatuur. Waarom bronwater? In bronwater zitten belangrijke voedingstoffen en mineralen die jouw kamerplant nodig heeft om de wortels te laten groeien. Heb je geen bronwater in de buurt? Een goed alternatief is dan kraanwater met een klein beetje plantenvoeding.

# Zet jouw kamerplant in de glazen pot of vaas en controleer nogmaals of alleen de wortels in het water staan. Dus niet de stengels en bladeren van de plant, dit kan anders gaan rotten. Heel belangrijk is wel dat je het waterpeil in de gaten houdt, de wortels moeten altijd in het water staan..

# Geef de plant om de drie of vier weken vers water. Mocht de glazen pot of vaas vies worden kun je dit makkelijk verwijderen met een beetje azijn.

# Nu alleen nog maar een een geschikt plekje opzoeken. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

Kan een cactus en vetplant op water?

Ik hoor je nu denken, dit kan echt niet……maar het is toch echt waar, zelf een cactus en vetplant kan op water staan! Je kan het doen als hierboven beschreven, maar er is ook een andere manier. Snij alle wortels van je vetplant of cactus af, maar zet hem dan NIET in het water! Laat de plant een paar centimeter boven het water zweven. Je moet wel geduld hebben, maar je zult zien dat er nieuwe wortels gaan groeien en deze wortels zijn prima geschikt voor Hydroponie. Je kunt nu jouw cactus of vetplant met gemak jaren op water laten staan.