Het verpotten van kamerplanten

door | 14 mei 2020

Kamerplanten verpotten is heel belangrijk om gezonde, frisse en sterke planten te houden. Als je de plant verpot naar een grotere pot, krijgen de wortels weer wat meer ruimte om te groeien. Het is niet altijd nodig de planten te verpotten naar een grotere pot. Als je niet wil dat de plant groter wordt, ververs dan alleen de potgrond. Ververs zeker de grond regelmatig bij kamerplanten die altijd kalkhoudend water krijgen. Voor de meeste kamerplanten gebruik je universele potgrond, maar er is ook potgrond die geschikt is voor specifieke plantensoorten. Potgrond verliest na ongeveer een week of zes de benodigde voedingstoffen, geef daarom je plant in de lente en zomer wat extra voeding.

Plant verpotten Plantada

Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Niet alle planten hoeven elk jaar verpot te worden. Hoe vaak er verpot moet worden hangt helemaal af van soort plant, verzorging en grootte. Vind je het moeilijk om te zien of je kamerplant verpot moet worden? Vaak laat je plant dit zelf wel zien:
# Als de plant stopt met groeien
# Als de potgrond sneller uitdroogt
# Als de wortels boven de aarde uitkomen
# Als de onderste bladeren geel worden

Wat is de ideale periode om te verpotten?

In de herfst en winter is je kamerplant in rust. In de lente begint het groeiseizoen van de plant en daarom is het voorjaar het beste moment om de plant te verpotten. In de zomer mag/kan het wel, maar doe het toch liever in het voorjaar. Verpot een bloeiende kamerplant altijd na de bloeiperiode.

Verpotten stap voor stap

# Geef je plant 1 uur voordat je hem gaat verpotten een goede hoeveelheid water.
# Neem altijd een pot die 20% groter is dan de oude.
# Doe eerst een laagje potgrond onderin de nieuwe pot, ongeveer 3 cm.
# Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en raak de wortels zo min mogelijk aan. Maak de kluit wat los, maar het is niet nodig om de oude aarde tussen de wortels weg te halen.
# Zet de plant bovenop het laagje aarde en vul de pot met verse aarde. Duw zachtjes de potgrond aan en zorg dat de kluit helemaal bedekt is met aarde.
# Zodra de kamerplant is verpot, geef je de plant voldoende water en zet deze dan eerst even rustig op een halfschaduw plek.