1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Het verpotten van kamerplanten

Het verpotten van kamerplanten

Af en toe je kamerplanten verpotten/ompotten is heel belangrijk om gezonde en sterke planten te houden. Je plant kan best lang in dezelfde pot en dezelfde aarde blijven staan, als hij tenminste af en toe ook wat voeding krijgt. Maar planten groeien, na een tijdje zal de plant langzamer gaan groeien en ziet hij er niet meer zo stralend uit. Kamerplanten die bijna uit hun pot barsten en planten die het duidelijk aan vitaliteit ontbreekt, die moeten echt verpot worden.

Waarom moet je een kamerplant verpotten?

De plant heeft nieuwe wortels gekregen en de pot is te klein geworden. Ook heeft de potgrond niet meer alle voedingsstoffen. Daarom moet je planten regelmatig verpotten, door ze in een grotere pot met verse potgrond zetten! De wortels krijgen zo weer meer ruimte en de wortels kunnen de nieuwe voedingsstoffen uit de potgrond beter opnemen. Daarnaast zorgt de extra potgrond voor een grotere waterbuffer, zodat de plant minder snel zonder water komt te staan. Als je planten verpot geef je ze dus de ruimte om te groeien.
Voordelen van verpotten:

# Groei stimuleren
# Nieuwe voedingsstoffen
# Een grotere waterbuffer
# Het voorkomen van verstikking

Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Verpotten doe je vaak in twee gevallen.

Situatie 1. Bij de aankoop van je plant, dan zit de plant nog in een kweekpot.  In dat potje is er namelijk niet heel veel ruimte voor de wortels. Kwekers zetten kamerplanten in kleinere kweekpotten om de transportkosten zo laag mogelijk te houden. Als je wilt dat de plant groter wordt, dan moeten ook de wortels groeien en wortels kunnen alleen maar groeien als ze daarvoor de ruimte hebben. Na aanschaf haal je je kamerplant uit de kweekpot en zet je de plant in een grotere sierpot. Neem hiervoor een pot die minimaal 20% groter is. De plant heeft dan voldoende ruimte om te groeien.

Situatie 2. Jonge en snelgroeiende planten hebben ieder jaar een nieuwe pot nodig. Langzaam groeiende planten kunnen iets langer met dezelfde pot doen. Ook wat oudere kamerplanten kan je, natuurlijk afhankelijk van de groeisnelheid, ieder jaar of om de twee jaar verpotten.

Dat kamerplanten na enige tijd aan een grotere pot en nieuwe potgrond toe zijn, weten de meeste mensen wel. Maar wanneer je jouw kamerplant moet verpotten is niet altijd even duidelijk. Vind je het lastig om te bepalen of je kamerplant verpot moet worden? Geen zorgen. De plant geeft allerlei tekenen waaraan je kunt zien dat je hem moet verpotten.

# De plant stopt met groeien en het blad verkleurt/verdort
# De wortels komen boven de aarde uit
# De verhouding tussen de plant en pot-grootte klopt niet, en de plant valt gemakkelijk om
#Jonge worteluiteinden steken uit bij de rand van de pot
# De potgrond droogt sneller uit

Wat is de ideale periode om te verpotten?

Je kunt jouw kamerplanten het beste in het voorjaar verpotten, tussen maart en juni. Dit is het ideale tijdstip, omdat planten tijdens deze periode meer energie krijgen, dankzij de warmere temperaturen en lichtintensiteit. In juli moet je eigenlijk alle planten verpot hebben, anders kun je het beste tot volgend jaar wachten. Heb je een bloeiende kamerplant? Verpot deze dan na de bloeiperiode. Als je zo’n kamerplant tijdens de bloeiperiode verpot,  dan kan  de bloeiperiode een stuk korter zijn.

Verpotten stap voor stap

Als je jouw kamerplant wilt laten doorgroeien, verpot je de plant naar een pot waarvan de diameter zo’n 20% groter is dan de pot waar hij op het moment in staat. Voor een kamerplant in een kweekpot van 27 cm is een sierpot van minimaal 32 cm vereist. Verpotten klinkt simpel, maar het kan ook misgaan. Als je het verpotten van je plant verkeerd aanpakt, kunnen binnen enkele dagen de bladeren slap of geel worden en kan de plant zelfs doodgaan. En dat wil je natuurlijk niet!

Om planten goed te verpotten heb je het volgende nodig:

# Een bloempot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot
# Verse potgrond/aarde
# Eventueel hydrokorrels

Stap 1
Geef je plant 1 uur voordat je deze gaat verpotten een ruime hoeveelheid water.  Is de aarde van de kluit erg droog is kan je de plant ook even in het water zetten, zodat hij vocht kan opnemen.

Stap 2
Heb je een nieuwe terracotta pot? Dan moet je de pot voor het verpotten 1 nacht in het water laten staan. Dit aardewerk zuigt het water dan helemaal op, waardoor deze daarna geen water meer aan de potgrond zal onttrekken. Als de pot eerder is gebruikt maak deze dan eerst goed schoon.

Stap 3
Doe eerst een laagje potgrond of hydrokorrels onderin de pot, ongeveer 3 cm. Hydrokorrels zijn gebakken van klei. Ze zijn poreus en nemen daarom veel vocht op. Een laagje hydrokorrels op de bodem van een pot zorgt voor een betere drainage.

Stap 4
Haal je plant voorzichtig uit de pot (als het nodig is mag je best aan de wortels peuteren).
Tip: haal de plant uit de pot door de potkluit met één hand tegen te houden, de plant ondersteboven te keren en met de andere hand op de pot te tikken.

Stap 5
Bekijk de kluit en ontwar voorzichtig eventueel vervlochten wortels en snoei de rotte wortels weg. Doe dit allemaal wel heel voorzichtig, om de gezonde wortels zo min mogelijk te beschadigen.

Stap 6
Ze je plant bovenop het laagje aarde/hydrokorrels. Vul de ruimte aan de zijkant op met wat verse aarde. Zorg dat de kluit van de plant ongeveer 1 cm onder de bovenrand van de sierpot komt. Duw de potgrond aan en voeg zo nodig meer aarde toe aan de bovenkant. Let op: Als de aarde helemaal tot de rand van de pot komt, dan wordt het lastig water geven.

Stap 7
Zodra je kamerplant is verpot, is het belangrijk om deze de komende week extra goed te verzorgen. Geef je plant zorgvuldig water en zet deze de eerste week in de halfschaduw. Houdt de verpotte plant van een hoge luchtvochtigheid? Besproei deze dan regelmatig. Na de eerste week kun je de plant weer op zijn normale plaats zetten.

VERPOTTEN IN DEZELFDE MAAT POT

Is je plant uitgegroeid of wil je niet dat je kamerplant groter wordt? Dan kan je kamerplant gewoon in de pot blijven waar hij in zit. Maar dan is het wel nodig om de plant eens in de 3 jaar te voorzien van verse potgrond, om de drainage van de grond zo optimaal mogelijk te houden. Want potgrond verliest langzaam z’n luchtige- en vochtabsorberende structuur. Potgrond bevat voor gemiddeld 6 weken aan voedingsstoffen, daarna is het op. Je kunt in de lente en zomer eens per maand extra voeding bijgeven. Dit is voldoende om het niveau op peil te houden. Doe je dit niet, dan zal je plant iets minder groeien.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu