1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Help jouw kamerplanten de winter door.

Help jouw kamerplanten de winter door.

Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken en je weet het: we zitten vol in de herfst en de winter komt er al weer snel aan. De winter! Lichtjes, gezelligheid, sneeuw, familie, het huis versieren, met een dekentje op de bank, dikke sokken, warme koffie, thee of chocolademelk, lekker eten…. Buiten is het koud, dus binnen gaat de verwarming een graadje hoger. Comfortabel voor jou, maar zeker niet voor je kamerplanten. Deze hebben het heel moeilijk in de winter. De temperatuur, verwarming, donkere dagen. Wij helpen jou graag om je kamerplanten door deze periode heen te helpen.

WinterdoorPlantada

Je verwarming maakt de lucht in je huis heel droog, misschien merk je dat zelf ook wel. Door droge lucht ga je namelijk hoesten, krijg je trekkerige droge huid, droge ogen, statische elektriciteit en slaap je minder goed.
Ook je kamerplanten kunnen last hebben van die droge lucht. De symptomen zijn dan: bladranden die geel verkleuren, bruine/gele bladeren of bladpunten, bladeren vallen af of de potgrond droogt snel uit.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht die in de lucht zit. Een ideale luchtvochtigheid in je huis is bijvoorbeeld tussen de 50 en 60 procent. Als je in de winter de verwarming aanzet, wordt de luchtvochtigheid veel lager, soms maar 20 procent.
Hier wat tips om de luchtvochtigheid in je huis te verbeteren:
– hang die speciaal daarvoor gemaakte waterbakjes aan je verwarming.
– zet je verwarming iets lager (19/20 graden).
– iedere dag 10 minuutjes de deuren of ramen open zetten.
– ga lekker onder de douche met de badkamerdeur open.
– loop ook één keer per week een rondje langs je planten met je plantenspuit en verwen ze met een fijne nevel.
– Maar de beste tip is: zet enkele LUCHTZUIVERENDE kamerplanten in je huis. Wat is mooier dan die droge lucht te verminderen met een natuurlijke methode? Want kamerplanten zuiveren de lucht en produceren waterdamp. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in je huis.

Klik hier voor luchtzuiverende Kamerplanten

Temperatuur

Buiten kan de winter koud zijn, maar binnen stook je de boel op tot wel 25 graden. Temperatuur is, naast licht, ook een factor voor groei. In alle wateradviezen staat dat je in de winter minder water hoeft te geven: logisch want minder licht en lagere temperatuur. Maar ben jij zo’n hitte stoker? Weet dan dat je planten meer water verdampen dan bij iemand die de verwarming op 18 graden heeft staan (en een dikke trui draagt). Kortom: is het lekker warm bij jou, dan willen je planten nog behoorlijk wat drinken. Houd ze dus goed in de gaten!

Licht

In tropische gebieden rond de evenaar gaat de zon elke dag rond hetzelfde moment op en onder. Winter, zomer, maakt niet uit. Planten hebben dus elke dag evenveel licht. Bij ons in Nederland is het qua licht in de zomer prima, maar in de winter is het maar behelpen. Planten hebben licht nodig voor fotosynthese, voor hun groei. Zonder licht, geen groei. Sterker nog, zonder licht geen leven. Je moet dus goed in de gaten houden dat je kamerplanten niet helemaal wegkwijnen in die donkere maanden. Want een donkere hoek in de zomer, kan in de winter wel eens een hoek zijn waar bijna helemaal geen daglicht meer komt. Is dit het geval, schuif je kamerplanten dan iets dichter naar het raam toe, zodat je plant wel sterk en gezond aan de lente en het groeiseizoen kan beginnen.

Voeding

Geef je kamerplanten niet te veel water en zeker geen extra voeding in de winter. Je planten gaan in de ruststand, ze groeien niet en hebben minder voeding nodig dan in de rest van het jaar. Pas zodra de lente begint hebben ze weer wat voeding nodig.

Geen paniek bij een dipje!

Mocht jouw kamerplant toch wat blad laat vallen of er slechter uit gaat zien, raak dan niet gelijk in paniek. Doordat je planten minder licht krijgen, gebeurd dat wel eens. Wanneer het weer lente wordt en je plant nieuwe energie krijgt, zal hij weer prachtige nieuwe bladeren laten groeien. Dus gooi hem niet direct weg, maar geef ‘m vooral nog een kans!
Fijne winter!

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu