1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. DIY – Maak je eigen planten terrarium

DIY – Maak je eigen planten terrarium

Een interieur zonder plantjes is tegenwoordig bijna ondenkbaar. Nieuw zijn plant terrariums – plantjes in glazen flessen. Een eigen planten terrarium maken is niet moeilijk. Een grote glazen fles of pot, al dan niet afgesloten, kan je makkelijk omtoveren tot een stijlvol terrarium. Een mooie aanwinst voor elke plantenliefhebber, maar ook zeker voor mensen zonder groene vingers. De plantjes hebben namelijk maar zeer weinig verzorging nodig, omdat er een mini-biotoop ontstaat waardoor ze kunnen leven op gerecycleerde zuurstof, water en voedingsstoffen.

Wat is een terrarium en hoe werkt het?

Een plant terrarium is een glazen pot of fles met mini plantjes erin. Super leuk als decoratie en je hoeft het niet eens te onderhouden. Een open plant terrarium heeft licht en water nodig. Je sluit het terrarium niet af en geeft het regelmatig water.

Bij een gesloten terrarium is het een soort mini-ecosysteem: het water verdampt en drupt langs de fles weer als condens de grond in. Wanneer een blad verdort, wordt dat weer omgezet in voeding voor de planten. Na het sluiten van je terrarium hoef je namelijk in sommige gevallen zelfs nooit meer – het terrarium water te geven. Zo kun je er jarenlang van genieten terwijl je er bijna niets voor hoeft te doen.

DIY Planten Terrarium Blog Plantada

Hoe maak je een planten terrarium?

Stap 1. Schoonmaken
Voor je begint is het belangrijk dat je de fles goed schoonmaakt met een sopje van heet water en groene zeep. Spoel de fles heel goed schoon en laat hem drogen.

Stap 2. De steentjes
Alles goed droog? Dan kun je de fles gaan vullen met steentjes. Doe dit met een trechter zodat het glas niet beschadigd raakt en het geen stofsporen achterlaat op de zijkant van de fles of je kunt de fles op z’n kant leggen en de steentjes er dan voorzichtig in laten vallen. Deze laag is belangrijk, want die maak je voor de afwatering, zodat de potgrond en de wortels niet constant in het water blijven staan. Eén van de boosdoeners van een gesloten terrarium is rottende wortels.

Stap 3. Houtskool
Nu de tweede laag! Voor de tweede laag ga je de fles vullen met houtskool. Houtskool is belangrijk voor de zuivering en zorgt er ook voor dat je terrarium niet gaat schimmelen. Verdeel de houtskool regelmatig over de laag stenen.

Stap 4. Potgrond
Je bent bijna klaar met de basis! Over de laag houtskool komt nog een laagje potgrond. Maak een laag van ongeveer 8 cm zodat je plantjes er straks goed in kunnen. Verspreid de potgrond goed over de bodem en dan kun je door naar de volgende stap!

Stap 5. Plantjes
Pak de plantjes, want die mogen nu eindelijk de fles in. Maak met een lange lepel eerst een gat in de potgrond waar het plantje moet komen. Haal de plant uit het plastic potje en haal voorzichtig zoveel mogelijk losse aarde weg, zonder dat je de wortels beschadigt. Neem het plantje en laat het voorzichtig zakken in het gat. Schep de grond voorzichtig terug in het gat en druk de grond aan. Leg vervolgens wat potgrond of mos rondom de plantje, zo ziet het terrarium er nog leuker uit!

Stap 6. Water
Als je klaar bent met de beplanting, giet je wat regenwater in je terrarium. Het kan ook met kraanwater, maar omdat hier chloor en kalk in zit kan er aanslag ontstaan in je fles. Laat de fles één week zonder kurk staan om in balans te komen. Zet de fles op een lichte plaats, maar niet in de volle zon. Check gedurende deze week om de zoveel tijd of de grond niet te nat of droog is.

Stap 7. De fles afsluiten
Na één week kan je de kurk erop zetten en is jouw terrarium helemaal klaar! Als je ziet dat er erg veel condensvorming is, kan je af en toe de fles open zetten, maar uiteindelijk is dit niet meer nodig. Vanaf dat moment zorgt hij bijna compleet voor zichzelf. Sommige moet je om de paar maanden wat water bij geven, andere kunnen jarenlang gesloten blijven. Houd de kurk er altijd op. Alleen als het erg warm is en er veel condens ontstaat, mag hij er even af om te luchten. De rest doet het terrarium helemaal zelf!

Vond je deze informatie nuttig?

Shop hier onze DIY Planten Terrarium:

Andere bekeken ook

Menu