1. Home
 2. /
 3. Blog
 4. /
 5. DIY – Maak je eigen (kerst) kokedama

DIY – Maak je eigen (kerst) kokedama

De kokedama is een erg leuke trend die is overgekomen vanuit Japan, waar de Kokedama echt gezien wordt als plantenstijl. Tegenwoordig kun je in vrijwel alle Japanse tuinen Kokedama’s tegenkomen. Het is een techniek, waarbij de wortels van de plant in een bolletje mos groeien. Kokedama betekent dan ook letterlijk mosbal. In plaats van in een pot zit de kluit van de plant in mos. En dat ziet er wel meteen een stuk specialer uit! Je kunt de kokedama’s kant-en-klaar kopen in de winkel, maar voor wie het geduld heeft is het natuurlijk veel leuker om er zelf één te maken! De bol met mos kun je ook nog extra decoreren met gekleurd touw of draadverlichting. Met gezellige lichtjes maak je hem nog mooier voor de kerstdagen. Naast dat de kokedama makkelijk is om te verzorgen is hij ook leuk om te zien. Traditioneel worden kokedama’s in een schaal geplaatst. Je kunt ze ook in verschillende maten bij elkaar leggen, of verschillende kleuren en planten combineren. Of hang ‘m op! Hij mag in ieder geval gezien worden. Zo heb je altijd iets nieuws en unieks in je interieur.  Wij leggen je hier in een paar simpele stappen uit hoe je zelf een (verlichtte) kokedama kan maken.

Benodigdheden:
# plant
# potgrond
# Mos
# touw/dun ijzerdraad
# evt. draadverlichting

Kokedama DIY

Welke planten kan je gebruiken om een kokedama te maken?

Veel tropische planten zijn geschikt voor een kokedama, want deze planten kunnen goed tegen de vochtigheid van het mos en de aarde.  Een varen is sterk en goed voor beginners. Vetplanten, cactussen en bloeiende planten zijn niet echt aan te raden.Bij voorkeur ook liever een plant met een langzame groei, want dan hoeft je de kokedama niet vaak te verwisselen.
Tip
: voor de kerst kokedama is het wel leuk om een Anthurium te nemen.

Het maken van een kokedama:

 1. Week het stuk mos even in water en knijp het uit.
 2. Haal de plant uit de pot. Schud voorzichtig om de aarde grotendeels te verwijderen zonder dat je de wortels beschadigd. Breng verse, vochtige aarde aan en vorm deze als een bal rond de wortels. Gebruik eventueel wat water om de aarde goed te kunnen kneden, want voor het maken van een kokedama is het handig dat de potgrond plakkerig is.
 3. Meet uit hoeveel mos je ongeveer nodig hebt om de hele kluit te bekleden met mos. Het is handig om één stuk te gebruiken en geen losse stukken. Dit zorgt er namelijk voor dat het vastmaken van het mos aan de kluit makkelijk gaat.
 4. Pak nu het touw/ijzerdraad zodat je de lap mos direct vast kunt maken. Leg het touw/ijzerdraad onder de lap met mos. Zet het bolletje grond midden op het stuk mos, met de mos naar beneden gericht. Vouw het stuk mos met het touw/ijzerdraad en al in één keer volledig om de grond heen en duw goed aan. Let erop dat de bal volledig bedekt is en werk tot tegen de voet van de plant aan.
 5. Nu kun je het touw/ijzerdraad verder om de kluit heen wikkelen tot het mos goed vastzit. Je mag het best wat kracht zetten en het stevig aantrekken! Zo krijg je een mooi gevormde bol. Als het mos goed vast zit kun je het touw/ijzerdraad afknippen en vastmaken zodat het niet los kan raken.
 6. Wil je de kokedama ophangen, knoop er dan nog een lstuk touw aan.  
 7. Wil je er een Kerst kokedama van maken, wikkel er dan nog een gezellige lichtsnoer om.

Verzorging kokedama:

 1. Je kan de kokedama binnen of buiten plaatsen.
 2. Vermijd warmtebronnen, anders zal het mos snel uitdrogen.
 3. Zet de kokedama op een plekje waar daglicht is, maar geen direct zonlicht.
 4. Besproei het mos regelmatig met een plantenspuit.
 5. Voelt de kokedama licht aan, dan heeft hij water nodig. Dompel hem onder in een emmer water, zodat hij zich goed kan volzuigen.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu