1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Cactus water geven

Cactus water geven

Heb jij geen groene vingers en vergeet jij je planten wel eens water te geven? Dan is een cactus een ideale plant voor jou. Cactussen staan natuurlijk bekend om hun zeer makkelijke verzorging. Ze kunnen heel lang zonder water, want ze slaan water op in hun stam of bol (waterreservoir). Ook verdampen ze in tegenstelling tot andere planten een stuk minder water. Maar dat een cactus helemaal geen water nodig heeft, dat is een groot misverstand! .

Cactussen zijn gek op water, maar geef altijd pas water wanneer de grond volledig is opgedroogd. Ze houden er echt niet van als hun potgrond te lang nat blijft. Het is belangrijk om de behoefte aan water van je cactus te begrijpen. De frequentie en hoeveelheid hangt ook af van de grootte van de cactus. Geef liever te weinig water dan te veel. Een veelgemaakte fout is om een cactus regelmatig kleine beetjes water te geven, maar het is veel beter om in één keer veel water te geven. Als je een klein beetje water geeft, zullen de wortels niet hydrateren. Het is beter om water te gieten tot het water dat niet wordt geabsorbeerd uit de afvoergaten loopt. Gebruik ook een luchtig grondmengsel, want dit zorgt voor een snelle opname en afvoer van het water. Zorg er ook voor dat je het water altijd direct op de aarde giet en niet op de cactus zelf.

Cactus water geven

Zo geef je jouw cactus (slim) water

Het beste is regenwater, regenwater bevat namelijk minder kalk en mineralen dan kraanwater. Teveel kalk en mineralen zijn namelijk niet zo goed voor je cactus. De beste manier om je cactus water te geven is om de cactus uit zijn sierpot te halen en hem een half uurtje in een klein laagje lauw (regen)water te zetten. Zo kan hij voldoende water opzuigen, ze kunnen wel vele malen hun eigen gewicht aan water opzuigen. Op deze manier kan je ook nooit teveel water geven, want te veel water is de meest voorkomende doodsoorzaak! Laat de cactus wel even goed uitlekken voordat je hem weer terug zet in zijn pot. Zorg er altijd voor dat er nooit water onderin de bloempot blijft staan, want dan gaan de wortels rotten!

Rustperiode

De meeste cactussen hebben in de winterperiode van oktober tot maart een “rustperiode”. In deze periode groeien cactussen weinig tot niet en hebben daarom ook niet zo veel water nodig. Bij een lage temperatuur kan een cactus wel drie maanden zonder water. Controleer wel of je cactus niet verschrompelt, want door de temperatuur in je huis kan hij toch behoefte hebben aan wat meer water. Geef net genoeg water om te voorkomen dat de cactus verschrompelt. Je kan de cactus in de winter ook in plaats van water geven, af en toe besproeien. Zet de plantenspuit op de fijnste stand en nevelen maar! Vanaf maart/april kan je langzaam aan wat meer water gaan geven.

Te weinig water

In de zomer hebben cactussen meer water nodig.  Ze zijn dan in de groei en krijgen meer zonlicht en warmte. Als je cactus te weinig water krijgt en al zijn opgeslagen waterreserves heeft opgebruikt, zal hij gaan rimpelen, krimpen of verkleuren. Geef de cactus dan gewoon iets meer water en hij zal langzaam weer herstellen van zijn watertekort. Gelukkig herstelt een cactus makkelijker van te weinig water dan van te veel water. Wacht alleen nooit te lang met water geven, want als je cactus echt helemaal verschrompeld en uitgedroogd is, dan ben je helaas te laat!

Groot assortiment cactussen

Cactussen zijn heel populair en zijn al niet meer weg te denken uit onze woonkamers. Je heb ze in allerlei soorten, maten en kleuren. De soorten die het meest gekocht worden zijn de Echinocactus (bolcactus), Ferocactus en de Euphorbia. Cactussen zijn zeer langzame groeiers, maar kunnen zeer oud worden.

Andere bekeken ook

Menu