1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Cactus water geven

Cactus water geven

Heb jij geen groene vingers en vergeet jij je planten wel eens water te geven? Dan is een cactus de ideale plant voor jou. Cactussen staan natuurlijk bekend om de zeer makkelijke verzorging. Ze kunnen heel lang zonder water, want ze slaan water op in hun stam of bol (waterreservoir). Maar dat een cactus helemaal geen water nodig heeft, dat klopt niet! Cactussen zijn gek op water, maar geef altijd pas water wanneer de grond volledig is opgedroogd. Ze houden er niet van als hun potgrond te lang nat blijft. Een veelgemaakte fout is ook om een cactus met regelmaat kleine beetje water te geven, maar het is beter om in één keer wat meer water te geven.

Cactus water geven

Zo geef je jouw cactus (slim) water

De beste manier om je cactus water te geven is om de cactus uit zijn sierpot te halen en hem een half uurtje in een klein laagje lauw water te zetten. Zo kan hij voldoende water opzuigen. ze kunnen vele malen hun eigen gewicht aan water opzuigen. Laat de cactus wel even uitlekken voordat je hem weer terug zet in zijn pot. Op deze manier kan je ook nooit teveel water geven, want te veel water is de meest voorkomende doodsoorzaak! Zorg er altijd voor dat er nooit water onderin de bloempot blijft staan, want dan gaan de wortels rotten!

Rustperiode

De meeste cactussen hebben in de winterperiode van oktober t/m februari een “rustperiode”. In deze periode groeien cactussen weinig tot niet en hebben daarom ook niet zo veel water nodig. Bij een lage temperatuur kan een cactus wel drie maanden zonder water. Controleer wel of je cactus niet verschrompelt, want door de temperatuur in je huis kan hij toch behoefte hebben aan wat meer water. Je kan de cactus in de winter ook af en toe besproeien in plaats van water te geven. Geef net genoeg water om te voorkomen dat de cactus verschrompelt.

Te weinig water

Als je cactus te weinig water krijgt en al zijn opgeslagen waterreserves heeft opgebruikt, zal hij gaan rimpelen, krimpen of verkleuren. Geef de cactus dan gewoon iets meer water en hij zal langzaam weer herstellen van zijn watertekort. Gelukkig herstelt een cactus makkelijker van te weinig water dan van te veel water. Wacht alleen nooit te lang met water geven, want als je cactus echt helemaal verschrompeld en uitgedroogd is, dan ben je helaas te laat!

Groot assortiment cactussen

Op zoek naar een leuke cactus? Bij Plantada vindt je een ruim assortiment cactussen. Cactussen in allerlei soorten en maten. Leuke mini cactussen in een mix, maar ook grote zuilcactussen als echte blikvangers. De soorten die het meest gekocht worden zijn de Echinocactus, Ferocactus en de Euphorbia.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu