1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Bladproblemen bij kamerplanten

Bladproblemen bij kamerplanten

Ziet jouw kamerplant er niet helemaal gezond meer uit? Bruine puntjes, gele bladeren of gewoon slap en flets? Bladproblemen bij kamerplanten kan verschillende oorzaken hebben. Je kamerplant kan te donker staan, maar ook te warm of juist te koud of te veel water of te weinig water krijgen. Dus wacht nog even om je plant in de groencontainer te gooien.

Bladproblemen bij kamerplanten

Verkleuring van blad

Verkleuringen van bladeren kan duiden op verschillende bladproblemen. Je plant krijgt of te weinig of te veel water. Maar verkleuring van bladeren kan ook komen door een verkeerde standplaats. Je plant krijgt te veel of te weinig zonlicht. Iedere plant heeft natuurlijk andere eisen, soms is het gewoon een beetje experimenteren hiermee. Je plant een ander plekje gegeven is natuurlijk zo gedaan! Tot slot kan verkleuring ook komen door een tekort aan planten voeding, dit gaat vaak om een tekort aan kalium.

Bladeren krijgen bruine punten of worden bruin

Een bekend bladprobleem bij kamerplanten zijn bruine bladeren of bruine puntjes, maar hoeven niet altijd een slecht teken te zijn bij een kamerplant. Bij Dracaena’s en palmsoorten is het zelfs heel normaal dat zij bruine puntjes krijgen. Maar vaak heeft je kamerplant gewoon te weinig licht, vooral in de winter komt dat voor. Verhuis je plant dan naar een plek met wat meer licht. Ook een grote kans is dat je de kamerplant te veel water geeft of dat je kamerplant in een ruimte staan waar de lucht te warm of te droog is. Als enkele bladeren bruin worden, betekent dit zeker niet dat je hele plant dood (aan het gaan) is. Je kunt bruine bladeren gewoon verwijderen door ze er met een schaar af te knippen. Zodra je bruine bladeren verwijdert, kan de plant zich weer helemaal richten op de nog gezonde bladeren en vaak zie je dan ook de plant binnen enkele dagen weer opleven.

Bladeren gaan hangen en worden slap

Een plant waarvan de bladeren slap gaan hangen, krijgt meestal te weinig water. Voel met je vinger aan de potgrond, voelt de potgrond droog aan, ook enkele centimeters diep, geef de plant dan meteen water. In veel gevallen is het zo dat wanneer je deze plant gewoon weer wat water geeft, de bladeren weer helemaal bijtrekken. Of staat jouw kamerplant op een te koude plek? Dan kan het ook zijn dat de wortels door de kou schade hebben opgelopen. Check de wortels en zet je plant op een warmere plek. Dit bladprobleem bij kamerplanten is over het algemeen makkelijk te verhelpen.

Bladeren verschrompelen en vallen af

Je plant krijgt te weinig licht. Vooral in de donkere wintermaanden is dat vaak een probleem. Verhuis je plant naar een plaats met meer licht. Pas wel op met direct zonlicht, want daar kunnen de meeste kamerplanten niet tegen. Of je plant is uitgedroogd, want als je plant te weinig water krijgt, verdrogen de bladeren en vallen daarna af. Giet dan in één keer zoveel water dat de grond volledig verzadigd is. Of zet je plant eventueel met binnen pot en al in een emmer water en laat dat een paar uur zo staan. Maar het kan ook zijn dat je plant te veel water heeft gekregen en is verdronken. De bladeren gaan dan ook eerst slap hangen voor ze er afvallen. Giet dan eerst het overtollige water weg. Als je geluk hebt, is je plant nog te redden door een tijdje geen water meer te geven. Kamerplanten verdragen te weinig water beter dan te veel water.

Bladeren worden bruin, geel of gaatjes

Krijgen de bladeren van je kamerplant gaatjes of worden ze bruin of geel? En staat je plant in de volle zon? Dan is de kans groot dat je plant te veel licht krijgt en dat de bladeren verbrand zijn. Zet je planten in de zomer bij een raam op het oosten of het westen. Dan krijgen ze wel zonlicht, maar niet te veel. In de winter mogen ze wel wat meer middagzon krijgen.

Bladeren krijgen gele randen

Is het te droog in je huis, dan krijgen de bladeren een gele rand. Besproei je planten dan regelmatig met een plantenspuit of verplaats je planten naar een kamer waar het wel wat vochtiger is. Een tropische kamerplant doet het vaak prima in de badkamer of in de keuken. Natuurlijk op voorwaarde dat er wel genoeg licht is. Maar er is ook een grote kans dat jouw kamerplant een kalium tekort heeft. Een beetje plantenvoeding kan dan wonderen doen.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu