Bladproblemen bij kamerplanten

door | 4 oktober 2020

Bladproblemen komen vaak voor, iedere plant krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken. Meestal zie je dat jouw plant niet meer straalt en er een beetje sip bijstaat. Je kunt het ook vaak zien aan de geelachtige bladeren of bruine bladpuntjes. Soms is het niet eenvoudig om een oorzaak aan te wijzen bij een bladprobleem. Gooi jouw kamerplant nog niet weg en lees hier eerst wat de oorzaken kunnen zijn.

Verkleuring van blad

Hmmm…. krijgt het blad van jouw kamerplant een andere kleur? Dan kan de standplaats zorgen voor dit bladprobleem. Iedere plant heeft zonlicht nodig, maar natuurlijk niet te veel en niet te weinig. Zet jouw kamerplant eens op een andere plek, je hebt kans dat de plant hier heel erg van opknapt. Ook te veel of te weinig water kan de oorzaak zijn, controleer altijd de potgrond. Een andere oorzaak kan plantenvoeding zijn. Als de kamerplant te weinig voedingstoffen krijgt, dan zie je dit ook aan de verkleuring van het blad.

Bladproblemen Plantada Blog

Bladeren krijgen bruine punten of worden bruin

Bruine bladeren is ook een bekend fenomeen. Bij veel planten is dit een teken van te weinig licht. Dit komt meestal voor in de wintermaanden, let dus op dat jouw kamerplant genoeg zon/daglicht krijgt. Te veel of te weinig water kan ook een oorzaak zijn, maar ook een te warme of te droge lucht is een echte boosdoener. Heeft je plant een paar bruine bladeren, geen paniek. Verwijder deze bladeren dan, want je stimuleert hierbij de gezonde bladeren. Je plant komt er weer bovenop en je zult zien dat hij weer gaat stralen!

Bladeren gaan hangen en worden slap

Hangen de bladeren van jouw kamerplant slap? Dan heeft jouw kamerplant meestal te weinig water gehad. Stop je vinger eens in de potgrond, voelt de grond droog aan? Geeft de plant dan direct water en je zult zien dat de bladeren weer helemaal opfleuren. Ook kan dit een wortelprobleem zijn, dit gebeurd meestal als de wortels van de plant te koud zijn. De oorzaak is dan meestal dat de plant op de tocht staat, verplaats hem naar een andere tochtvrije plek.

Bladeren verschrompelen en vallen af

Dan is de oorzaak meestal te weinig licht, verplaats jouw kamerplant dan naar een lichtere plek. Maar het is ook een kenmerk dat een plant aan het uitdrogen is. De bladeren verschrompelen en vallen dan uit, geef de plant altijd voldoende water. Is de plant erg uitgedroogd, zet je hem dan even in een emmer water. Laat de plant een uurtje staan en je zult zien dat hij weer bijtrekt. Het kan ook andersom zijn, je plant is verdronken. Zorg er dan voor dat de aarde en kluit weer droog worden en geef de plant een tijdje geen water. Zoals je misschien weet, kan je beter iets te weinig water geven dan te veel!

Bladeren krijgen gele randen

Een te droge lucht in huis? Dan heb je kans op gele bladranden. Besproei regelmatig de planten en zet de plant eventueel op een plek waar het wat vochtiger is. Let er wel op dat de plant voldoende licht krijgt. Een andere oorzaak, waar niet veel mensen aan denken is een kalium tekort. Voeg dan eens plantvoeding toe, dit kan wonderen doen.