1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Basisbehoeften van kamerplanten.

Basisbehoeften van kamerplanten.

Juiste plek

Een mooi kamerplant gekocht? Dan kan je deze plant niet zo maar overal neerzetten in huis. Niet alle kamerplanten zijn geschikt voor elke ruimte. De perfecte plek voor je kamerplanten kiezen, is niet zo moeilijk als je weet wat de basisbehoeften van een kamerplant zijn. Een plant heeft een aantal basisbehoeften, namelijk licht, water, goede temperatuur en luchtvochtigheid. Houd altijd rekening met die basisbehoeften. Succes verzekerd!

Basisbehoefte kamerplanten

Licht

De lichtbehoefte van kamerplanten is verschillend. Elke plant heeft wel wat (zon)licht nodig om te kunnen groeien en overleven. De ene plant groeit het snelst met veel zonlicht en de andere groeit beter in een donker hoekje. Hoe weet je nou precies wat jouw plant nodig heeft? Wij verdelen onze kamerplanten in de volgende categorieën:
Direct zonlicht
– Halfschaduw
– Schaduw

Water

Iedere plant heeft water nodig, maar een vaste regel per plant bestaat er niet. Hoeveel water heeft een plant nodig en hoe vaak moet je water geven? Dit is afhankelijk van veel dingen zoals het soort plant, de standplaats, de temperatuur, de potmaat en het seizoen. Water zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen in de plant getransporteerd kunnen worden.

Temperatuur

Kamerplanten hebben het liefst een gelijkmatige temperatuur. Tropische kamerplanten houden, zoals de naam het al zegt, niet zo van onze Hollandse temperaturen. Voor de meeste kamerplanten is overdag een temperatuur tussen de 18 en 24°C ideaal. Maar de meeste kamerplanten hebben geen probleem met wat hogere temperaturen. Zorg er wel voor dat de temperatuur in huis niet teveel schommelt. In de nacht mag de temperatuur wel 3 tot 5 graden lager zijn dan overdag.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht die de lucht in je huis bevat. Ideale luchtvochtigheid in huis is ongeveer 55 tot 60%. Als in de winter de verwarming aan staat, wordt de lucht in huis heel erg droog, soms wel 20%. Bladeren van de plant verliezen dan meer vocht, dan de wortels kunnen aanvoeren. Je plant gaat er bij een lage luchtvochtigheid minder gezond uitzien, de bladeren verdrogen en jong blad ontwikkeld niet goed. Besproei de bladeren van je planten daarom regelmatig met de plantenspuit.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu